Sute de companii vor fi obligate să plătească o nouă taxă: taxa digitală. De asemenea multinaționalele vor fi impozitate în plus

02 iul. 2021
Sute de companii vor fi obligate să plătească o nouă taxă: taxa digitală. De asemenea multinaționalele vor fi impozitate în plus
Sursa foto: Scott Graham on Unsplash

Comisia Europeană vrea să vină cu soluții noi care să ajute economia UE, post pandemie. Astdel că oficialii vor propune în următoarele săptămâni o taxă digitală. Aceasta va trebuie să fie plătită de sute de companii, majoritatea europene, a anunţat vineri Margrethe Vestager, vicepreşedintele executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală, anunță Reuters.

Cele 27 de state membre UE au fost de acord să se împrumute în comun cu 750 miliarde de euro pentru un fond de redresare post-pandemie, pentru a venit în sprijinul unei economii bazate pe digital și sustenabilitate verde.

Împrumutul va fi achitat în 30 de ani din noi taxe, inclusiv pe economia digitală şi emisiile de CO2.

Cum vor fi impozitate multinaționalele. Acord

Mai mult decât atât, 130 de state au ajuns joi la un acord cu privire la impozitărea companiilor multinaţionale. Acesta prevede un lucru foarte important: un impozit minim pe profit, ”de cel puţin 15%”. Anunțul a fost făcut det Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Vestager a salutat acordul, dar a precizat că UE va iniţia taxa sa digitală, deşi nu a precizat la ce nivel va fi.

Aceasta a explicat că taxa digitală a UE are obiective diferite faţă de ce s-a stabilit la reuniunea OECD, iar domeniul de aplicare „este mai extins”.

„În timp ce impozitul stabilit de OECD este pentru cele mai mari 100 de companii, aceasta vizează mult mai multe companii. Taxa digitală va afecta în principal firmele europene, dar şi pe altele”, a mai spus Vestager.