Ce pensie încasează europarlamentarul Theodor Stolojan. Trăiește decent, însă a știut unde să investească

22 feb. 2021
Ce pensie încasează europarlamentarul Theodor Stolojan. Trăiește decent, însă a știut unde să investească
Theodor Stolojan

În ultima vreme pensiile parlamentariilor și pensiile speciale au fost la ordinea zilei. Deși multă lume se așteaptă ca parlamentarii să se laude cu sume colosale, Theodor Stolojan, europarlamentar PNL distruge acest mit.

Theodor Stolojan a avut o activitate transparentă. El a lucrat șase ani la Banca Mondială, apoi în Parlamentul European, însă nu se poate lăuda cu o pensie atât de mare pe cât se așteaptă alții.

Theodor Stolojan încasează o pensie plafonată

Invitat la Digi24, europarlamentarul PNL a vorbit despre pensia pe care o încasează, dar și despre modul în care aceasta este calculată. Potrivit acestuia, nu există nicio pensie în Parlamentul European, sau la Banca Mondială care să depășească nivelul salariului încasat în timpul activității.

De asemenea, Theodor Stolojan a mai mărturisit că în cazul Băncii Mondiale există un fond de pensie care funcționează pe bază de constituire. Cu alte cuvinte, un europarlamentar își constituie propriul fond de pensie.

Cu ce sumă a contribuit lunar

Europarlamentarul nu a băgat sume prea mari. El a povestit în cadrul interviului că punea lunar cam 400 de dolari.

“Lumea îmi spune: Bine, domne, ție ți-e ușor să vorbești că ai pensie de la Parlamentul European. Eu în România am pensie pe bază de contributivitate, ca oricare dintre cei 5 milioane de pensionari. Am într-adevăr pensie de la Parlamentul European, dar care e plafonată. Nu există pensie în Parlamentul European sau de la Banca Mondială care să depășească nivelul salariului pe care-l ai.

La Banca Mondială există un fond de pensie care funcționează pe bază de constituire, adică îți constitui propriul fond de pensie. Sigur, intri împreună cu toți ceilalți pensionari, dar eu mi-am constituit în cei șase ani cât am lucrat, am vărsat cam 400 și ceva de dolari în fiecare lună și mi-am constituit propriul fond de pensii care apoi a intrat într-un anumit sistem și am o anumită pensie de acolo, care e, sigur…”, a spus Theodor Stolojan la Digi24.

Ce pensie încasează Theodor Stolojan

Europarlamentarul PNL nu a avut nicio problemă în a dezvălui suma încasată. Potrivit acestuia, pentru un mandat la Parlamentul European încasează o pensie de 1.500 de euro.

El a vorbit și despre salariul de europarlamentar, care ajunge undeva la 7.000 de euro, potrivit acestuia.

”De la Parlamentul European pensia se cunoaște. Ai cam 1.500 de euro pentru un mandat. Dar e limitată. La Parlamentul European salariul e undeva aproape de 7.000 de euro, nu vorbesc de diurnă sau altele. Deci pensiile sunt plafonate”, a mai declarat Theodor Stolojan, la Digi24.

Cum se descurcă cu o astfel de pensie

Pensia nu este una prea mare pentru un europarlamentar, însă pentru un pensionar de rând ar fi mai mult decât și-ar putea imagina. Cu toate acestea, Theodor Stolojan a mărturisit că trăiește decent cu banii încasați, mai mult de atât, se condideră că face parte din clasa mijlocie.

Europarlamentarul a mai mărturisit că și-a investit majoritatea banilor în acțiuni, nu are vicii, așa că se descurcă bine la capitolul finanțe.

“Destul. Destul cât să pot trăi decent, zic eu. Eu mă consider că fac parte din clasa mijlocie. Sigur, clasa mijlocie e împărțită și ea în trei. Eu mă consider că fac parte din partea de sus a clasei mijlocii. Eu nu fumez, nu beau, am investit foarte mulți bani și i-am investit în acțiuni, pentru că a fost ca un hobby pentru mine. N-am investit nici în terenuri, nici în bijuterii, nici în fel de fel de alte lucruri”, a completat el.