Cine sunt politicienii care au donat câte 100.000 de euro către PNL? Câți bani au fost dați și către PSD

23 sept. 2021
Cine sunt politicienii care au donat câte 100.000 de euro către PNL? Câți bani au fost dați și către PSD

În ciuda pandemiei care a afectat multe afaceri din România, partidele politice se pare că nu prea își fac atât de multe griji având în vedere donațiile pe care le-au primit. Anul trecut, PNL, PSD și într-o mai mică măsură USR Plus și AUR au primit sute de mii de lei de la oameni. Ce bani au primit partidele politice din donații sau ce împrumuturi au făcut?

Ce donații au primit liberalii

Liberalii au primit cei mai mulți bani din donații de la senatorul Ioan Cristian Chirteș. Acesta a donat nu mai puțin de 579.800 lei liberalilor, potrivit banipartide.ro. Bineînțeles nu este singurul cu dare de mână la partid. Fostul secretar de stat în Guvernul lui Victor Ponta, Corneliu Mugurel Cozmanciuc a băgat la rândul său adânc mâinile în portofel pentru donația sa de 579.000 de lei către PNL.

Vasile Iulian Popescu, membru Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia SA la acea vreme, a dat la rândul său 573.800 lei. Între timp acesta a fost numit consilier de stat în domeniul IT și administrație publică în Guvernul Cîțu. Conform declarației sale de avere, acesta a luat un împrumut de 133.800 de lei de la Dan Vîlceanu, actualul ministru al Finanțelor.

George Cătălin Stângă, în prezent deputat de Galați din partea PNL a donat și el partidului suma de 573.000 lei. În fine, senatorul Eugen Pârvulescu a fost la rândul său generos, oferind liberalilor suma de 528.800 lei.

Donațiile primite de social-democrați

Când vine vorba de PSD, campion la donații a fost Nicolae Crăciun, care a donat partidului suma de 250.000 de lei. La distanță mare se află deputatul Răsaliu Marian, care a donat 47.000 de lei, în timp ce firma Consal Trade – S.R.L. a trimis 50.000 de lei social-democraților.

Pe de altă parte, PSD se pare că s-a împrumutat serios anul trecut. Printre cei care are de „recuperat” bani de la partid se numără Avram Silviu Răzvan, care are de luat nu mai puțin de 445.000 de lei. Lista de persoane care au împrumutat partidul cu această sumă se pare că este destul de lungă. Iată pe cei care au dat PSD-ului 445.000 de lei anul trecut: Cioantă Rareș Daniel, Herea Buzatu Daniel, Marcu Mirel Alexandru, Mitică Florin Bogdan, Mitocariu Gheorghiță, Neagu Marius Gabriel, Rotaru Daniela, Varga Ioan Gheorghe, Vitan Gabriel, Vișan Nicoleta Mădălina și Ștefănescu Eugen.

Ce bani s-au donat la USR-Plus și AUR

Față de PSD și PNL anterior, care au donat sau au luat cu împrumut mulți bani anul trecut, se pare că nici USR-Plus și nici AUR nu se află în această situație.

Cristian Ghinea a fost campionul donațiilor cu suma de 57.000 de lei pentru USR-Plus, urmat de către Flavius-David Han cu 36.000 de lei. De asemenea, Paul Cozariuc a donat 25.140, în timp ce Buga Viorel a trimis și el 25.000 lei. Apoi, Dana Simona Anghel, Răzvan Paul Anghel și Teodora Bejan au donat fiecare câte 24.000 de lei.

În privința Alianței pentru Unirea Românilor, nu mai puțin de 986 de oameni au donat formațiunii. Din aceste donații s-au strâns în total 237.257 lei pentru campania electorală a alegerilor parlamentare de anul trecut, când AUR a intrat, de altfel, în Parlament.