Cine este românul care primește lunar un salariu de peste 20.000 de euro de la stat. În 2019 avea un salariu dublu

22 aug. 2021
Cine este românul care primește lunar un salariu de peste 20.000 de euro de la stat. În 2019 avea un salariu dublu

Este binecunoscut faptul că unii bugetari sunt plătiți regește însă salariul pe care-l primește, probabil cel mai bine plătit angajat al statului, este de-a dreptul impresionant. Și nu este deloc surprinzător că instituția care-i plătește acest salariu este EximBank, bancă la care statul deține, prin ministerul de Finanțe 95% din acțiuni.

Dintr-un articol recent reieșea faptul că angajații EximBank sunt cei mai bine plătiți din sistemul bancar românesc. Media salarială a celor 386 de angajați de aici este nu mai puțin de 9.500 de lei net pe lună, conform datelor din anul 2020. Cel mai bine plătit angajat din cadrul instituției, și cel mai probabil din întregul sistem bugetar, este insă președintelui executiv al EximBank, Traian Halalai, care este remunerat cu suma de 105.000 lei în fiecare lună, scrie newsweek.ro.

Declarații de avere blurate și necitibile

Sursa citată mai precizează că multe din declarațiile de avere ale conducerii EximBank sunt complet blurate și necitibile, pe site-ul băncii. De asemenea, în cazul unuia dintre vicepreședinții executivi, Florin Kubinschi, nici nu apar informații pe portalul Agenției Naționale de Integritate, instituție care publică declarațiile de avere. Nu în ultimul rând, în cazul lui Cristian Saitaru, alt vicepreședinte executiv de la EximBank, ANI a publicat doar declarațiile de interese în ultimii ani.

În timp ce președintele României are un salariu de 15.000 de lei lunar, președintele executiv al EximBank, Traian Halalai, a primit în 2020, potrivit declarației de avere, 1,03 milioane de lei conform contractului de mandat și alți 258.000 de lei de la comitetul interministerial de garantare și asigurare. Astfel, conform unui simplu calcul acesta a primit peste 105.000 lei pe lună.

Salariu dublu în 2019

Situația însă a fost una și mai bună pentru Traian Halalai în anul anterior. Acesta a primit în anul fiscal 2019, 2,12 milioane de lei conform contractului de mandat și încă puțin sub 250.000 de lei, ce reprezintă indemnizația de la comitetul interministerial de garantare, care funcționează pe lângă ministerul de Finanțe cu rolul de a superviza operațiunile EximBank.

Traian Halalai ocupă funcția de președinte Executiv al EximBank din anul 2015, iar înainte de acest an, între 2012 și 2015 a fost președinte al EximBank, el fiind numit de pe vremea când Victor Ponta era premier, iar Florin Georgescu era ministru de Finanțe.