Ce bancă din România își plătește cel mai mult angajații? ING Bank se află abia pe locul 2

15 aug. 2021
Ce bancă din România își plătește cel mai mult angajații? ING Bank se află abia pe locul 2
ING Bank este una dintre cele mai profitabile bănci din România

Angajații sistemului bancar din România primesc sume consistente lună de lună, dar nu toate băncile plătesc la fel. Surpriza apare atunci când cea mai mare bancă din România acordă angajaților salarii mult mai mici decât alte instituții financiare cu active mai mici pe piața românească.

Cei mai bine plătiți angajați din sistemul bancar românesc sunt cei de la EximBank, ING Bank şi First Bank. Aceste trei bănci acordă lunar angajaților sume cuprinse în medie între 8.500 şi 9.500 de lei net pe lună. Salariile acordate de celle trei instituții bancare sunt cu peste 50% mai mari decât media din întreg sistemul bancar, arată o analiză făcută de Ziarul Financiar.

Pe de altă parte, la coada clasamentului în ceea ce privește salariile acordate angajaților se află CEC Bank, Patria Bank şi Credit Europe Bank, unde sumele medii acordate lunar sunt sub 5.000 de lei net.

Aproape 9.500 de lei lunar la Eximbank

Pe prima poziție se află o bancă a statului, EximBank, cu 386 de salariați. Salariile medii nete de aici ajung la aproape 9.500 de lei net pe lună, conform datelor din anul 2020. Cu toate că sumele au scăzut cu aproape 13% față de nivelul din 2019, acestea sunt în continuare cu 65% mai mari decât nivelul salarial mediu din întregul sistem bancar.

A doua poziție în topul celor mai bine plătiți angajați din bănci este ocupat de banca olandeză ING Bank, cu o medie a salariilor de 9.215 lei net în 2020, în creștere cu 4% față de anul 2020. Cei 2.100 de angajați ai instituției financiare primesc astfel, în medie, cu 60% peste nivelul salariului mediu din sistemul bancar.

Salarii mici la cea mai mare bancă din România

În fine, podiumul este completat de First Bank, care ocupă poziția a treia în topul băncilor după nivelul salarial me­diu. Angajații de aici au câștigat în 2020, în medie, 8.500 de lei net pe lună, cu 8% mai mult decât în anul 2019 și cu 48% peste nivelul salarial me­diu din sectorul bancar.

În tot acest timp, salariile angajaților de la Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după valoarea activelor, sunt undeva la jumătatea clasamentului. Astfel, un angajat primește aici în medie un salariu de 5.891 lei, în creștere cu 4% față de anul 2019, dar cu aproape 40% mai puțin decât un angajat al primei clasate, EximBank.