Cine este Ermina, românca din Suceava, care face propagandă talibanilor din Afganistan. Ce mesaje revoltătoare transmite aceasta

24 aug. 2021
Cine este Ermina, românca din Suceava, care face propagandă talibanilor din Afganistan. Ce mesaje revoltătoare transmite aceasta
Sursa foto: Facebook

O tânără din Suceava, care de șapte ani locuiește în Afganistan, face propagandă pentru talibani, într-un mesaj transmis pe conturile ei de socializare. Ermina Strutinschi spune că se simte în siguranță și nu are motive să părăsească țara transformată de talibani în Emirat Islamic.

Ea locuiește în Kabul și este directorul filialei locale a International NGO Safety Organisation. În mesajul ei, transmis în limba engleză și într-o română precară, ea vorbește despre capitala Afganistanului ca și cum n-ar exista niciun pericol după venirea talibanilor.

Practic face propagandă pentru talibani și critică în termeni duri occidentul, mai ales presa occidentală pentru mesajele alarmiste pe care le transmite. În mesajul transmis aceasta chiar jignește presa internațională, inclusiv „publicații vestice reputabile”, care practică un „jurnalism înfometat”.

Dă vina pe presa și statele occidentale

În viziunea sa, presa și alte state occidentale sunt de vină pentru situația din Afganistan, inclusiv de aducerea la putere a talibanilor, pe care nu-i consideră a fi ceva rău. Practic, alte state nu au făcut altceva decât să deschidă calea talibanilor, spune Ermina Strutinschi și „haosul de la Aeroportul Internațional Hamid Karzai, în acest moment, se datorează reportajelor iresponsabile”.

„Pentru cei care lucrează în mass media, trebuie să realizați că titluri ca „Infernul Afgan” şi „Criză în Afganistan” sunt periculoase. Haosul de la Aeroportul Internațional Hamid Karzai în acest moment se datorează reportajelor iresponsabile, care sunt imediat preluate de presa afgană. Într-o măsura cel puțin, Emiratul Islamic al Afganistanului (Talibanii) nu au câștigat militar, ci au învins într-o bătălie a narativelor. Asta a fost posibil datorită mass media alarmiste, alimentată de o strategie vestică nefericită de a accelera „negocierile de pace” prin subminarea legitimității fostului guvern”, transmite aceasta în mesajul postat pe Facebook.

Se pare că nici părinții ei nu au reușit să-i schimbe modul de gândire și și-au pierdut încrederea în capacitatea ei de a evalua situația periculoasă.

„Părinții mei sunt terifiați de această narativă unilaterală și au încetat să aibă încredere în abilitatea mea de a-mi aprecia mediul de operare, chiar dacă sunt de peste 7 ani în această țară și acest oraș”, mai scrie Ermina Strutinschi.