Cine este Dominic Fritz, noul primar al Timișoarei. A stârnit un adevărat scandal de când a preluat funcția

13 ian. 2021
Cine este Dominic Fritz, noul primar al Timișoarei. A stârnit un adevărat scandal de când a preluat funcția
Dominic Fritz, primarul Timișoarei

Dominic Fritz este noul primar al Timișoarei. Acesta a câștigat mandatul în urma alegerilor locale din luna septembrie a anului trecut, iar rezultatul său uimitor a stârnit o serie de scandaluri în lumea politică din România. Cel mai nemulțumit a fost chiar fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu.

Dominic Fritz este de origine germană și vine dintr-o familie destul de numeroasă. Spre deosebire de alți oameni politici, el și-a luat viața în propriile mâini încă de la o vârstă fragedă.

Cine este Dominic Fritz

Dominic Fritz are 37 de ani și s-a născut în Germania. El a crescut într-un sat destul de mic alături de cei șapte frați ai săi. Viața lui a prins culoare la vârsta de 16 ani, atunci când a câștigat o bursă oferită de Parlamentul Germaniei care l-a făcut să plece de acasă.

De aici, Dominic Fritz s-a dezvoltat enorm pe plan școlar și profesional. Potrivit CV-ului său, noul primar al Timișoarei a absolvit Facultatea de Științe Politice și studii post-conflict și este licențiat și în științe administrative.

De asemenea, acesta a condus timp de zece ani, cabinetul fostului președinte al Germaniei, Horst Köhler. Oficialul german l-a și felicitat pentru rezultatul de la alegerile locale din România.

Cum a ajuns în România

Dominic Fritz a ajuns în România în anul 2003, în Timișoara. În primă fază, acesta a fost voluntar la un centru pentru copii defavorizați al Fundației Caritas, iar de atunci nu a mai vrut deloc să se întoarcă în Germania.

După ce a câștigat alegerile locale, noul primar mărturisea că a fost impresionat de România, iar acesta a fost și motivul pentru care a vrut să rămână aici.

”Un oraș unde a început Revoluția, asta pe mine când eram tânăr – dar încă în ziua de azi – m-a impresionat foarte mult și am tot revenit, aici am fondat o asociație, am construit multe proiecte sociale și culturale în Timișoara”, spunea la acel moment Dominic Fritz.

Dn anul 2012, acesta conduce asociația ”Timișoara Gospel Project” și de asemenea, de-a lungul timpului el a dirijat mai multe concerte care au strâns donații pentru Centrul de Îngrijiri Paleative din oraș.

Planul lui Dominic Fritz pentru Timișoara

Dominic Fritz își dorește tot ce este mai bun pentru orașul care l-a făcut să aleagă România. La scurt timp după ce a fost declarat oficial primar, acesta a anunțat că își dorește o ”revoluție a administrației locale”. Cu alte cuvinte, noul primar vrea ca toate instituțiile din oraș să fie mult mai prietenoase ca înainte cu locuitorii și să nu mai existe birocrația.

”Cred că timișorenii au ales viziunea corectă pentru viitorul Timișoarei. Cred că e un semnal foarte puternic, nu doar pentru România, ci pentru toată Europa, și Timișoara a reafirmat că este un oraș european. Cred că candidatura mea vorbește foarte mult despre tradiția multiculturală a Timișoarei și s-a reconectat la această moștenire importantă.

Timișoara a fost un lider european, un oraș foarte inovator și foarte mulți timișoreni cred că s-au regăsit în povestea mea de dragoste pentru Timișoara și în viziunea mea pentru Timișoara”, spunea Fritz, la acel moment, la Digi24.

Scandalul dintre Dominic Fritz și Nicolae Robu

Zilel trecute s-a creat un scandal monstru între Dominic Fritz și fostul primar al Timișoarei Nicolae Robu. Totul a început după ce actualul primar a descoperit o serie de nereguli în legătură datoriile pe care Primăria le are.

Dominic Fritz anunța că Primăria Timişoara are datorii de 120 milioane de lei pentru anul 2020. În acest context el anunța că la momentul acutal se lucrează la un proiect de buget „mult mai realist”, pentru ca astfel de situații să nu mai existe.

„Am avut anul trecut venituri, în total, de 785 milioane de lei. Venituri planificate, bugetate în buget, au fost de 1.458.000.000 lei, deci veniturile actuale au fost cam jumătate din veniturile planificate. Eu, din start, anul trecut aveam impresia că nu este un buget realist şi din păcate, asta se vede şi acum, că nu a fost un buget realist.

Avem plăţi restante în sumă totală de 120 de milioane de lei din anul 2020, pe care trebuie să-i achităm cu banii din acest an calendaristic, ceea ce e o problemă şi bulgărele de plăţi tot creşte. Ăsta este motivul de ce noi facem acum o planificare de buget care va fi mult mai realistă şi care, bineînţeles, va trebui să taie şi din cheltuieli. Cu siguranţă o să încercăm să creştem şi veniturile, dar o să trebuiască să tăiem şi din cheltuieli”, spunea Dominic Fritz.

Nicolae Robu însă susține că noul primar al orașului ”nu înțelege nimic” și nu face altceva decât să se plângă de orice nereguli descoperă.

”Citesc declaraţiile domnului Fritz, ajuns ordonator de credite la o organizaţie de anvergura Primăriei Timişoara, direct din postura de ordonator de credite al propriului buzunar, şi aceasta, cel puţin în ultimul an, exercitată împreună cu prietena, ea responsabilă de venituri -adică: întreţinătoare-, după cum dl Fritz însuşi a comunicat. Credeţi-mă, stimaţi timişoreni, chiar nu merită să dau replică acestui domn ce dovedeşte şi după aproape 3 luni de mandat că nu înţelege nimic din ce înseamnă să fii Primar. Vă spun doar ce nu înseamnă să fii Primar: Nu înseamnă să te plângi toată ziua, că nu pentru asta ai fost ales! Să se plângă poate oricine!”, scria Robu pe Facebook, marţi seara.