Compania suedeză care deține mare parte din pădurile României. Ne vindem toată țara

18 sept. 2021
Compania suedeză care deține mare parte din pădurile României. Ne vindem toată țara
România pierde anual 6 miliarde de euro din exploatarea intensivă a pădurilor. Sursa foto: Pixabay

România pierde anual aproape 6 miliarde de euro pe an din cauza tăierilor ilegale de pădure, suprafața împădurită reducându-se de la an la an. În prezent aceasta a ajuns la 6 milioane de hectare și continuă să scadă. Cine sunt cei mai mari proprietari de pădure din țara noastră? 

În urmă cu doi ani, 15 proprietari dețineau aproape 51% din suprafața împădurită din România, adică aproximativ 3,35 milioane de hectare. De departe cel mai mare proprietar este Romsilva, care administrează 3,13 milioane de hectare, ceea ce reprezintă 48% din suprafața totală. Cu toate acestea, odată cu finalizarea retrocedărilor, instituția va mai administra doar 2,5 milioane de hectare de pădure.

În ultimii opt ani Romsilva a plantat 226 milioane de puieți forestieri, regenerând astfel 46.520 de hectare. Restul suprafeței regenerate, până la totalul de 125.637 de hectare, au fost regenerări naturale.

Compania privată care deține cea mai mare suprafață de pădure

În ceea ce privește companiile private, cel mai mare jucător este Ingka Group, care deține și operează magazinele IKEA, transmite fanatik.ro. Această companie deține o suprafață împădurită în România care ar ajunge undeva la de două ori suprafața Bucureștiului. În ultima perioadă însă, cei de la Ingka Group nu au mai făcut achiziții de pădure în țară, preferând să realizeze achiziții la nivel global, în special în Statele Unite și Georgia.

În anul dinaintea pandemiei, Ingka Investments România a recoltat aproape 200.000 de metri cubi. Pe de altă parte, compania spune că a plantat 2,6 milioane de puieți din momentul în care au cumpărat prima parcelă în țara noastră. În plus, firma are și propriul ocol silvic în România, în Vrancea, acolo unde se află de altfel și cea mai mare suprafață de pădure deținută de aceștia.

Potrivit ultimului raport de la Bruxelles în ceea ce privește exploatarea pădurilor, România pierde anual 6 miliarde de euro din cauza exploatărilor ilegale. Din păcate problema defrișărilor este veche în țara noastră și persistă încă din anii de după Revoluție, în ciuda eforturilor de a diminua această catastrofă.