Cel mai toxic aliment din lume. Face ravagii în organism, dar milioane de români îl consumă zilnic

31 aug. 2021
Cel mai toxic aliment din lume. Face ravagii în organism, dar milioane de români îl consumă zilnic

Rafturile magazinelor sunt pline de diferite sortimente de ulei de gătit și chiar dacă nu l-ați cumpărat vreodată trebuie să știți că este folosit în foarte multe alimente din întreaga lume. Cu toate acestea, este considerat cel mai nesănătos aliment din lume.

Acest tip de ulei este prezent în aproape tot ce mâncaţi, inclusiv în pâine, ciocolată, supă sau pizza și sigur l-ați consumat fără să știți. Problema este că modul în care este produs afectează atât oamenii, cât și aerul pe care îl respirăm şi vieţuitoarele sălbatice, scrie BBC.

Mai exact, este vorba despre uleiul de palmier. Acesta este cel mai popular tip de ulei vegetal și este folosit în întreaga lume în multe alimente, uneori chiar în cantităţi mari. Se estimează că ar fi folosit în aproape jumătate din produsele întâlnite în supermarketuri.

Cel mai folosit ulei vegetal

De-a lungul anilor acesta a fost menționat pe alimente sub diferite nume, dar o directivă din 2014 a Uniunii Europene a forţat producătorii să menţioneze produsele în care acesta este folosit. Această regulă nu include însă industria produselor cosmetice. Nimeni nu realizează că este folosit în șampon, ruj și în general o gamă variată de produse de îngrijire şi înfrumuseţare.

Există mai multe motive pentru care acesta este preferat în locul altor uleiuri vegetale. În primul rând este foarte ușor de produs. De asemenea, uleiul de palmier nu conţine grăsimi trans și are un punct de topire foarte ridicat. Bineînțeles există și alte uleiuri vegetale, dar acestea sunt mai puțin eficiente.

De ce este dăunător?

Și problema în sine nu este uleiul de palmier ci modul în care este produs. Această specie de palmieri creşte în pădurile tropicale care sunt casa unor animale ca urangutanii. Pe lângă defrișările masive care s-au făcut în ultimii ani, care au dus la dispariția unor importante suprafețe de pădure tropicală, o serie de specii de animale au fost aduse în pragul dispariției.

Boicotarea uleiului de palmier ar putea fi o opțiune bună, dar nu este chiar atât de simplu. Chiar dacă acest ulei nu va dispărea de pe rafturile magazinelor prea curând pot fi luate măsuri pentru a-l produce fără a distruge mediul.