Ne vindem toată țara! Cine sunt principalii deținători ai terenurilor agricole din România este revoltător

30 iul. 2021
Ne vindem toată țara! Cine sunt principalii deținători ai terenurilor agricole din România este revoltător

Cei mai mari 20 de proprietari de terenuri din țară dețin o suprafață de 248.683 de hectare, adică 2,5% din toată suprafața arabilă a Ro­mâ­niei, arată datele Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Dintre aceștia, jumătate sunt români și jumătate sunt străini.

Pământul deţinut de aceşti 20 de proprietari este comparabil cu întreaga suprafaţă agricolă din judeţul Cluj (234.000 hectare) sau din judeţul Satu Mare (236.000 hectare), scrie Ziarul Financiar.

Prima poziție este ocupată de arabii de la Al Dahra, care deţin ferma Agricost din Brăila. Aceștia au un contract de concesionare pentru cultivarea a 57.000 de hectare de teren agricol, adică toa­tă suprafaţa agricolă din Insula Mare a Brăilei.

Pe poziția secundă în clasament se află Inter­ce­real, companie preluată anul trecut de Augustin Oancea, proprietarul companiei din domeniul energiei Tinmar Energy de la Ioan Niculae. Aceștia lucrează circa 23.500 de hectare, conform datelor sursei citate.

În fine, pe poziția a treia se află JD Agro Cocora, deţinută de oameni de afaceri danezi. Potrivit datelor declarate în 2018 la APIA, compania avea în pro­prietate 12.000 de hectare de teren la acea dată.

Jumătate români și jumătate străini în top

„Sintagma «noi vrem pământ» este încă va­lidă. Există o dorinţă mai mare din partea marilor proprietari să cumpere teren, pentru că au şi o putere mai mare de cumpărare, dar şi cei mici se extind încet, încet. Acum, vân­zarea de terenuri e blocată din cauza le­gis­laţiei, dar există înţelegeri, iar tranzac­ţiile au fost amânate”, a spus pentru ZF, Ovidiu Bucătaru, CFO în cadrul Grup Şerban Holding, din care face parte şi Interagro­ali­ment, compa­nie care lucrează peste 13.000 de hectare.

Printre antreprenori, alături de Augustin Oancea sunt Petru Corvin Mateiu din judeţul Timiş, Mihai Anghel din judeţul Dolj şi Nicolae Şerban din judeţul Bacău. În urmă cu câțiva ani, în 2012, la vârf se aflau companii româneşti, fermierii de top ai României fiind Culiţă Tărâţă, Adrian Porumboiu şi Ioan Neculaie.