Ce se întâmplă cu salariile românilor în anul 2022. Ministrul Economiei a spus clar câți bani se duc la stat

22 ian. 2021
Ce se întâmplă cu salariile românilor în anul 2022. Ministrul Economiei a spus clar câți bani se duc la stat

Întreaga Românie trece prin momente dificile, iar pandemia a influențat major veniturile bugetarilor. Anul 2021 a venit cu o lovitură grea pentru angajații de la stat și anume înghețarea salariilor, acum însă, ministrul Economiei vine cu altă veste. Acesta a anunțat ce se va întâmpla cu salariile în anul 2022.

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Mediului de Afaceri, Claudiu Năsui a vorbit despre nemulțumirile românilor privind taxarea salariului minim. El a precizat că una dintre cele mai mari probleme ale întregii țări este sărăcia, iar angajații cu salarii medii sunt cei care sunt cei mai afectați de acest lucru.

Povara României, pe umerii angajaților

Claudiu Năsui este de părere că prea mulți români sunt obligați să trăiască în sărăcie în ciuda faptului că muncesc la program de opt ore pe zi. El a subliniat faptul că este conștient că românii sunt aproape singurii din UE care ”împart salariu aprope jumi-juma cu statul” și își dorește ca această situație să fie de domeniul trecutului.

„Primesc zilnic mesaje şi comentarii care întreabă despre măsura pe care deja o promovăm de mai bine de doi ani, respectiv #zerotaxepesalariulminim. Am vorbit constant despre asta: cea mai mare problemă economică a României este sărăcia. Povara fiscală mare asupra celor mai mici salarii este una dintre cauzele majore ale gonirii românilor de pe piaţa oficială a muncii şi chiar din ţară.

Prea mulţi oameni trăiesc în sărăcie cu toate că muncesc 40 de ore pe săptămână. România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim din UE, românii făcând salariul aproape jumi-juma cu statul. La fiecare leu câştigat, statul opreşte aproape 45 de bani. Acest lucru ar fi mai uşor de tolerat dacă serviciile oferite în schimb ar fi unele impecabile, însă adevărul este că, pe lângă taxarea dureroasă a muncii, românii mai plătesc şi TVA, accize şi alte taxe şi impozite”, a scris Claudiu Năsui pe Facebook.

Campioni în Europa

Ministrul Economiei a mai preciazt că suma imensă pe care românii o plătesc la stat a fost unul dintre motivele principale pentru a include o nouă măsură în programul de guvernare.

Noua măsură ar urma să intre în vigoare începând cu anul 2022 și va fi valabilă în mai multe sectoare ale economiei, iar românii vor avea beneficii pe urma acesteia.

”Acestea sunt câteva din motivele pentru care ne-am luptat să cuprindem această măsură în programul de guvernare. Ceea ce am obţinut nu este ideal, dar este un început: din 2022 vom începe aplicarea măsurii în diferite sectoare ale economiei”, a mai adăugat el.

Aceste salarii nu vor mai fi taxate

Ministrul a mai amintit „suntem campionii din Uniunea Europeană” la sărăcia în muncă şi pe al doilea loc la numărul de oameni aflaţi în sărăcie sau risc de sărăcie, la mică diferenţă faţă de Bulgaria. În acest context, reformele vor fi pe primul loc, iar cel mai mare pas pe care îl va face Guvernul va fi netaxarea ”primilor 2.230 de lei, pentru fiecare angajat”.

Cu această nouă modificare, ministrul speră că atât românii, cât și întreaga țară, își va reveni treptat din sărăcia care ne-a făcut ”campioni în Europa”.

„Lucrurile acestea nu se rezolvă reinventând roata şi testând iar soluţii care au eşuat în trecut. De asemenea, soluţia nu este creşterea salariilor din pix prin decrete de stat. Pentru a avea cu adevărat un impact pozitiv, trebuie să venim cu reforme curajoase ce pun contribuabilul pe primul loc. Netaxarea primilor 2.230 de lei (sau cât este salariul minim) pentru fiecare angajat este un mare pas în asigurarea bunăstării tuturor românilor”, a mai explicat Năsui.