Vârsta de pensionare va fi modificată. La câți ani vor ieși de acum românii la pensie și ce reguli trebuie să respecte

22 feb. 2021
Vârsta de pensionare va fi modificată. La câți ani vor ieși de acum românii la pensie și ce reguli trebuie să respecte

Situația pensionarilor din România devine mai incertă pe zi ce trece. Pensiile acestora nu vor fi majorate în acest an, iar mai nou, vârsta de pensionare este pusă și ea sub semnul întrebării. Milioane de români ar putea ieși la pensie mult mai târziu decât până acum.

Odată cu noul OUG aprobat de Guvern, nemulțumirile din partea partidelor politice continuă să curgă. Doi social democrați au atras atenția cu privire la modificarea vârstei de pensionare pe care Guvernul continuă să o ascundă.

La câți ani vor ieși românii la pensie

Marius Budăi, fostul ministru al Muncii este primul care a înțeles planul Guvernului. Acesta consideră că noile declarații făcute de Raluca Turcan cu privire la cumulul pensiei cu salariul sunt de fapt doar o cortină.

Cu alte cuvinte, adevăratele inteții ale liberalilor ar fi de a crește vârsta de psnionare la 70 de ani. Potrivit acestuia, legislația de acum interzice cumulul pensiei cu salariul, indiferent dacă salariul încasat vine de la privat sau de la stat.

”Ministrul Muncii, Raluca Turcan, se folosește de un fake-news, în încercarea de a învrăjbi angajații din privat cu cei de la stat, dar care fake-news este, de fapt, o perdea de fum menită să învăluie în ceață adevăratele intenții ale PNL, și anume creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani”, a declarat Budăi.

Planul ascuns al Guvernului

Gabriela Firea, fostul primar al Capitalei susține declarațiile colegului său social democrat. Aceasta susține că se impune într-un mod ”mascat” creșterea vârstei de pensionare, iar mulți români nicu nu își dau seama.

De asemenea, Firea a mai adăugat că acest lucru nu este decât o ”manipulare incalificabilă”.

”Râdem, glumim, dar e cât se poate de grav ce se întâmplă! Se pregătește o tentativă josnică prin care să se impună creșterea mascată a vârstei de pensionare până la 70 de ani. O persoană care va fi OBLIGATĂ să opteze între pensie și salariul de la stat este, de fapt, obligată fie să renunțe la dreptul constituțional de a munci pentru a-și primi pensia, fie să se pensioneze mai târziu decât prevede legea, renunțând la dreptul său patrimonial. Asta pune la cale guvernul austerității!!

Este o manipulare incalificabilă afirmația că un pensionar angajat la stat ar primi două venituri de la stat! Pensia nu este un venit de la stat! Statul doar restituie un drept deja câștigat prin contribuțiile plătite până la vârsta de 65 de ani. Acest drept patrimonial e garantat de Constituție și nu poate fi condiționat în niciun fel”, a scris Gabriela Firea pe contul de socializare.

Când nu este permis cumul pensiei cu salariul

Ea a mai precizat și câteva aspecte în care cumulul pensiei cu salariu nu poate fi permis, lucruri de care noul Guvern ar trebui să țină cont în deciziile luate. Senatoarea PSD a mai subliniat faptul că orice s-ar întâmpla, efectele negative vor fi valabile pentru toată lumea, atât pentru pensionari cât și pentru salariați.

”Un pensionar din sistemul de contributivitate, care s-a pensionat la termen, este la fel de îndreptățit să își primească pensia pentru care a contribuit, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat sau dacă nu lucrează deloc.

Există doar două situații pentru care cumulul pensiei cu salariul nu poate fi permis:

1) în cazul pensionării anticipate (ceea ce indică incapacitatea de a mai munci din partea persoanei respective, deci nu s-ar putea justifica reangajarea nici la stat, nici la privat) sau

2) în cazul celor plătiți cu pensii speciale (care nu au contribuit pentru banii primiți drept pensie specială).
Efectele cele mai dure ale unei astfel de măsuri ar fi în primul rând un deficit uriaș de personal în rândul profesorilor și medicilor din mediul rural, dar și din mediul academic, pentru că mulți dintre aceștia sunt peste vârsta de pensionare.

Apoi, ar fi o scădere semnificativă a competenței în administrația publică prin plecarea unor experți cu multă experiență care probabil vor renunța la locul de muncă pentru a-și primi pensia la care au dreptul. În concluzie, efecte negative pe toată lumea!”, a mai precizat Gabriela Firea.