Care este cea mai profitabilă bancă din România? Pe ce loc se află ING Bank și cine completează top 5

Care este cea mai profitabilă bancă din România? Pe ce loc se află ING Bank și cine completează top 5
ING Bank este una dintre cele mai profitabile bănci din România

Pandemia a lovit puternic toate sectoarele din business, iar băncile nu puteau face excepție. Cu toate acestea, profiturile raportate sunt în continuare unele substanțiale. Topul celor mai profitabile bănci din România în semestrul 1 al anului 2020 nu a suferit mari modificări față de anul precedent.

Pe locul 1 se situează Banca Transilvania, care este totodată și cea mai mare bancă de pe piaţa locală după ac­ti­ve. Aceasta a raportat un profit net de 607,4 mil. lei, în scădere cu 28,4% faţă de nivelul din S1/2019, dar trebuie menționat că a fost și în anul precedent tot lider al acestui sector, conform unei analize Ziarul Financiar.

Cine se află pe locurile 2 și 3 în topul celor mai profitabile bănci

Pe locul 2, ca nivel de profitabilitatea s-a află grupul BCR, care este și cea de-a doua cea mai mare bancă de pe piaţa locală. Profitul net s-a ridicat la  498,9 mil. lei în S1/2020, după ce în S1/2019 banca bifase o pierdere netă considerabilă de 20,8 mil. lei, ca urmare a constituirii unui provizion excepţional.

Pe locul 3 se plasează BRD-SocGen, atât după active, cât și ca profit, înregistrând un câştig net de 405 mil. lei în S1/2020, cu aproape 50% mai mic față de cel din S1/2019.

Totatul profiturilor celor trei bănci aflate pe locurile fruntașe în top se ridică la 1,5 mld. lei în S1/2020, ceea ce înseamnă 54% din câştigul întregului sistem bancar, format din toate celelalte bănci care activează pe piața din România.

Pe ce loc se află ING Bank și câte bănci formează sistemul bancar românesc

ING Bank se clasează pe locul 4, cu un un profit net de 320 mil. lei, cu 17% mai mic decât cel raportat în S1/2019.

Ca nivel al activelor, dar și ca profitabilitate pe locul 5 se află grupul italian UniCredit, cu un pro­fit net consolidat de 62 mil. euro (echiva­lentul a 298 mil. lei) din operaţiunile din Ro­mânia în S1/2020, conform rezultatelor finan­cia­re anunţate la Milano. Față de pri­mul semestru din 2019, profitul net al UniCredit a scăzut cu aproximativ 18%.

Câștigurile nete adunate al celor mai puternice cinci bănci din România se ridică la 2,13 mld. lei, ceea ce înseamnă aproape 76% din profitul în­tre­gului sis­tem bancar din primul semestru din acest an.

Sistemul bancar din România este format în prezent din 33 de bănci și toate acestea cumulat au raportat un profit net de aproximativ 2,8 mld. lei, un profit mai mare decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, când a fost, de circa 2,77 mld. lei, potrivit datelor BNR.