Câți bani încasa Ivan Patzaichin lunar de la stat pentru că era campion olimpic. Acum autoritățile dau o lovitură năucitoare familiei

10 sept. 2021
Câți bani încasa Ivan Patzaichin lunar de la stat pentru că era campion olimpic. Acum autoritățile dau o lovitură năucitoare familiei
Sursa foto: Facebook

Familia regretatului campion are parte în continuare de vești proaste din partea statului român. După decesul lui Ivan Patzaichin, familia sa nu va mai vedea niciun ban din renta viageră pe care acesta o primea după retragerea din activitate, deși în alte țări familiile primesc în continuare o pensie de urmaș.

Ivan Patzaichin încasa lunar, după retragerea din activitate, o rentă viageră, însă aceasta va înceta după decesul său. Fostul mare campion a încasat ultima dată renta viageră în luna iulie, conform site-ului Ministerului Tineretului și Sportului. Valoarea acesteia a fost de 16.635 lei, fiind de altfel suma maximă pe care o poate primi un fost sportiv medaliat cu aur la Olimpiadă. De-a lungul carierei sale de sportiv, Ivan Patzaichin a cucerit 7 medalii olimpice la caiac-canoe, 4 de aur și 3 de argint.

Suma primită de fostul sportiv reprezenta o bună parte din bugetul familie, dar în această situații aceștia vor fi nevoiți să găsească alte soluții.

Ce afaceri avea Ivan Patzaichin

În plus pe lângă pensie și renta viageră, Ivan Patzaichin avea și câteva afaceri, chiar dacă acestea nu aduc tocmai câștigurile așteptate, ba chiar din contră. Fostul campion avea propriul brand de haine, dar afacerea a mers în pierdere, cel puțin în ultimul an, când a înregistrat o pierdere de 4.000 de lei și datorii totale de peste 450.000 de lei.

Firma sa, Rowmania SRL era asociată și la localul Ivan Pescar Scrumbia Bar, care deține două restaurante în Tulcea și București. Din păcate, și această afacere era pe minus, înregistrând o pierdere de aproape 90.000 de lei în anul pandemiei și o cifră de afaceri substanțial mai mică decât în 2019, 3,6 milioane lei, față de 5,6 milioane.

Nu este însă o noutate că statul nu îi sprijină pe foștii sportivi. În plus, chiar autoritățile chiar fac tot posibilul să recupereze eventualele sume virate din greșeală foștilor campioni. Un exemplu este cazul Victoriței Dumitrescu, fostă campioană mondială la handbal, căreia Ministerul Tineretului și Sportului i-a virat până în 2014 câte 2.600 de lei pe lună, deși aceasta decedase în 2009, scrie wowbiz.ro.