Cât la sută din populația UE este imunizată împotriva COVID-19 până acum și pe ce loc rușinos de află România în top

04 aug. 2021
Cât la sută din populația UE este imunizată împotriva COVID-19 până acum și pe ce loc rușinos de află România în top
Experții susțin că vaccinul este eficient și contra mutațiilor

Jumătate din populația Uniunii Europene, adică peste 220 milioane de persoane, au efectuat schema completă de vaccinare anti-COVID până acum. Țările cu cea mai mare rată de imunizare din cele 27 de state membre ale blocului comunitar sunt Malta, Belgia și Spania. Ce poziție ocupă România în acest clasament?

În total, 223,8 milioane de persoane din UE au primit fie ambele doze ale unor vaccinuri anti-COVID-19, fie o singură doză de vaccin după ce s-au vindecat de această boală sau un vaccin administrat într-o singură doză, potrivit numărători realizate de jurnaliștii de la France-Presse.

Dacă țări precum Spania (58%), Italia (54%), Franța (53%) și Germania (52%), care au cea mai mare populație, au o rată de imunizare de peste 50%, există și țări unde oamenii nu s-au grăbit să se vaccineze.

România și Bulgaria, codașele Europei

În România rata de vaccinare este de doar 25%, cu mult sub media europeană. Țara noastră stă însă mai bine decât vecinii de la sud. În Bulgaria imunizarea este la doar 14%, cel mai mic procent din UE.

Uniunea Europeană a reușit să depășească Statele Unite în privința vaccinării populației. La data de 1 august, americanii vaccinaseră cu schemă completă 49,7% din populație (comparativ cu 49,8% pentru UE) și aveau 57,8% de persoane vaccinate cu cel puțin o doză (comparativ cu 59,3% pentru UE).

În fiecare zi Uniunea Europeană reușește să administreze doze de vaccin anti-COVID-19 pentru 0,6% din populația sa. Deși ritmul a scăzut în ultima vreme, procentul rămâne de trei ori mai mare decât cel din Statele Unite, unde este 0,2%.

Patru vaccinuri anti-COVID-19 sunt în prezent aprobate în Uniunea Europeană. Acestea sunt produse de Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca-Oxford și Johnson&Johnson. Pe lângă acestea patru, țări precum Ungaria și Slovacia utilizează și vaccinuri neaprobate deocamdată de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), care sunt dezvoltate în Rusia și China.