Care este prețul adevărat al unei mașini electrice. Puțini știu cât de accesibilă ar putea fi suma reală

18 feb. 2021
Care este prețul adevărat al unei mașini electrice. Puțini știu cât de accesibilă ar putea fi suma reală
Mașină electrică

Mașinile electrice sunt prietenoase cu mediul, consumă foarte puțină energie, sunt comfortabile, silențioase, dar și scumpe, sau cel puțin scumpe pentru un român de rând care nu și-ar permite să dea zeci de mii de euro pentru o astfel de mașină.

Piața mașinilor electrice a început să se extindă treptat și în România, însă având în vedere salariul minim pe care foarte mulți români îl încasează, este foarte puțin probabil ca țara să se umple de astfel de mașini.

Cât costă o mașină electrică

Din pricina discuțiilor purtate în ultima vreme cu privire la mașinile electrice, au început să apară informații legate și de prețul corect al unui astfel de autoturism.

Cel mai scump accesoriu al unei astfel de mașini este bateria, motiv pentru care și prețul mașinii este unul mai mare. Mai mult de atât, astfel de modele nu sunt accesibile oricui, așa că producătorii au început să mai varize modelele, dotările, dar și bateriile.

La momentul actual se găsesc și modele de mașini electrice la prețul de 20.000 de euro, însă autonomia acestora este mică, iar dotările nu sunt atât de speciale precum în cazul altor mașini.

Radu Căprău, vicepreşedinte la Confederaţia Patronală Concordia a vorbit și el despre prețul mașinilor electrice. Potrivit acestuia, prețul corect al unei astfel de mmașini trebuie să fie situat undeva la 36.000 de dolari.

România dă cei mai mulți bani

Acesta a subliniat faptul că prețul nu este dat de el, ci este rezultatul unei evaluări realizate la nivel global. De asemenea, el a mai adăugat că spre deosebire de alte țări, România este singura care are cea mai mare subvenție pentru mașinile electrice, adică undeva la 10.000 de euro.

„Vorbim despre preţul de cumpărare. O evaluare făcută la nivel global consideră că un preţ acceptabil la care oamenii încep să cumpere maşini electrice este la 36.000 de dolari. Acum noi dacă ne gândim la România, în România avem o subvenţie de 10.000 de euro sau 45.000 de lei, care este semnificativă”, a spus Radu Căprău, în cadrul unei dezbateri online.

Vicepreședintele Confederației Patronale Concordia susține că indiferent de subvenția acordată de statul român, există o creștere a numărului de mașini electrice, însă nu una atât de semnificativă.

Este cea mai mare la nivelul Uniunii Europene şi cu toate acestea vedem o creştere, putem să spunem o dublare a numărului de maşini electrice dacă vorbim de o dublare de la 1000 la 2000 şi de la 2000 la 4000. Într-un parc auto de 8 milioane de maşini rămâne în continuare o cifră relativ mică”, a adăugat Radu Căprău.

În cât timp se încarcă o mașină electrică

El a vorbit și despre viața unei mașini electrice, dar și despre modul în care aceasta funcționează. O mare provocare în rândul mașinilor electrice o reprezintă încărcarea bateriei. Dacă ar fi fost cazul de o durată de 31 de minute, ar fi fost bine, însă cei care încarcă o astfel de mașină trebuie să aștepte câteva ore.

Un alt lucru important de știut despre mașinile electrice este că autonomia reprezintă o mare provocare. Mulți șoferi și-ar dori să poată conduce măcar 469 de kilometri.

O mare problemă în România rămâne însă infrastructura, în ciuda modelelor de mașini cumpărate. Este nevoie de stații pentru mașini electrice, lucru care în România este destul de rar întâlnit.