Când va scăpa România de pandemie. Celelalte țări vor mai avea de așteptat

08 feb. 2021
Când va scăpa România de pandemie. Celelalte țări vor mai avea de așteptat
corona - covid-19 concept picture with a man wearing face masks

Este cert că atât cetățenii din România cât și cei de pe glob așteaptă cu nerăbdare momentul în care vor putea scăpa de masca de protecție și în care vor putea să se întoarcă din nou, la viețile lor normale, fără alte restricții.

Cât va mai dura însă până scăpăm da pandemie? Ei bine, potrivit unei analize Bloomberg, coronavirusul va mai avea nevoie de timp până nu va mai reprezenta o amenințare. Totul depinde de cât de repede se mișcă țările cu vaccinul anti-covid și de cât de precauți sunt oamenii.

Câți oameni trebuie să se vaccineze

Dacă vă întrebați câți oameni trebuie să se vaccineze pentru ca pandemia să ia sfârșit, conform estimărilor făcute de oamenii de știință, este nevoie de o imunizare cuprinsă între 70% și 85% a populației pentru ca lucrurile să revină la normal.

În ciuda progresului făcut de majroitatea țărilor, totul depinde de ce populație are fiecare țară în parte. Israelul este la momentul actual țara cu cea mai mare rată de vaccinare din lume și care se îndreaptă spre o acoperire de 75% în doar două luni.

La polul opus, Statele Unite vor imuniza 75% din populație la finalul anului 2021, doar dacă mențin rata actuală de 1,3 milioane de doze administrate zilnic. Ținând cont de numărul populației, se poate spune că lucrurile se mișcă bine.

Țările care nu vor putea depăși pandemia

Dacă Statele Unite sau Israelul, dar și ale țări se apropie de imunizarea populației, există și țări sărace care nu își pot permite acest lucru. Un lucru important de știut este că oamenii din acele țări vor putea călători, iar virusul ar putea continua să se răspândească.

Și Canada întâmpină o serie de probleme serioase. Țara va avea nevoie de aproape 10 ani pentru a-și imuniza populația la rata actuală. Și China va avea nevoie de 7 ani pentru a vaccina 75% din populația sa de 1,4 miliarde.

Totuși, trebuie știut faptul că toate aceste calcule sunt făcute după numărul vaccinurilor de la momentul actual. Nu este exclus să existe o serie de probleme care să strice planurile tuturor privind producerea sau aprovizionarea de vaccinuri.

Când ar putea scăpa România de pandemie

Acum probabil vă întrebați când ar putea scăpa România de pandemie. Dacă China va avea nevoie de 7 ani pentru vaccinarea întregii populații, în România lucrurile se vor mișca mult mai repede. Conform sursei citate, țara ar putea vaccina 75% din populație peste aproape 2 ani de zile.

Totuși, există și riscuri. Persoanele vaccinate pot transmite virusul către cele nevaccinate, iar acest lucru ar putea genera o răspândire necontrolată a virusului. Important este ca numărul persoanelor care se vaccinează să crească cât mai mult. Doar în acest mod, imunizarea populației va deveni realitate.

La momentul actual, 77 de milioane de persoane s-au vindecat deja după infectarea cu noul coronavirus, deci dețin anticorpi pentru a lupta cu virusul o perioadă bună de timp. De cealaltă parte, aproape 25 de milioane de cazuri de infectare sunt încă active și pot fi transmise în orice moment către o persoană sănătoasă, sau vaccinată.