Ce salariu încasează un poștaș din România și ce trebuie să facă pentru acești bani. Mulți angajați nu fac față

27 ian. 2021
Ce salariu încasează un poștaș din România și ce trebuie să facă pentru acești bani. Mulți angajați nu fac față
Posta Romana

Poșta Română are la momentul actual aproximativ 25.000 de angajați, ia dintre aceștia 11.400 sunt poștași. Probabil vă întrebați acum ce salarii încasează aceste persoane care sunt nevoite zilnic să respecte un program de muncă destul de aglomerat.

Poștașii sunt cei care ne aduc pensiile, scrisorile, dar și avizele poștale. Indiferent de condițiile meteorologice, aceștia trebuie să respecte un program strict pentru ca toate documentele să ajungă la destinatari la timp. Puțini știu însă ce salariu încasează acești oameni pentru un astfel de volum de muncă.

Ce salariu are un poștaș în România

În cazul în care nu știați până acum, vârsta medie a poștașilor din România este de 48 de ani. În ciuda vârstei însă, veniturile nu sunt atât de consistente. Un poștaș încasează lunar 2.200 de lei brut, adică un venit net de 1.330 de lei. Pe lângă acești bani, poștașii mai încasează și bonusuri care pot varia în funcție de munca depusă.

“Salariul unui factor postal este de aproximativ 2.200 de lei brut, la care se adauga bonuri de masa. (…) Intervalurile salariale variaza intre 2.080 lei brut (1.263 lei net – n.red), 2.210 lei brut, 2.374 lei brut si 2.549 lei brut (1.524 lei net -n.red)”, a declarat Poșta Română pentru wall-street.ro.

Surprinzător este faptul că, deeși munca este una destul de solicitantă, cei mai mulți angajați din sistemul poștal sunt femei. Cu alte cuvinte, din totalul de 24.893 de salariați, 67% sunt femei, adică un număr de 16.723 de persoane, iar 8.620 sunt barbați.

În ceea ce privește numărul poștașilor, la momentul actual, Poșa Română are 11.400 de poștași angajați, dintre care 55% sunt femei, adică un număr de 6.233 de persoane, iar restul de 5.166 de poștași sunt bărbați.

Ce condiții trebuie să respecte un poștaș

Contează experiența în domeniul poștal? Ei bine, da. Conform undelucram.ro, un angajat poștal care lucrează la program normal și are o experiență în domeniu de 21 de ani, câștiga în luna martie a anului 2019 un salariu lunar net de 1.600 de lei, în Fălticeni.

Trecând la un oraș mai mare, în Făgăraș, un poștaș cu o experiență în domeniu de doar trei ani de zile și care lucrează la un program normalcâștiga în luna ianuarie 2019 un salariu lunar net de 1.601 lei, vizibil mai mare decât cel al poștașului din Fălticeni.

În București pe de altă parte, situația este surprinzătoare. Un angajat cu o experiență în domeniu de 12 ani, câștiga în Capitală, în luna decembrie 2018 un salariu lunar net de 1.200 de lei.

Cum își salvează Poșta Română angajații

Deși salariile sunt mici, Poșta Română își stimulează angajații cu bonusuri consistente. Astfel, cei care lucrează în weekend, sau în zilele de sărbătoare legală, primesc un spor în valoare de 50% din salariul de bază.

De asemenea, angajații care aleg să facă ture de noapte primesc în plus un alt bonus de 25% din salariul de bază.

Dacă vă întrebați cât ajunge să câștige și un șef din domeniul Poștal, ei bine, pentru un post de conducere, acesta poate încasa un salariu lunar de 4.000 de lei.

Tura de noapte este și ea premiată cu un spor de 25% din salariul de bază.