Boala fără simptome care ucide zilnic mii de români. Este numită „ucigașul tăcut”. Care sunt totuși primele semne care trebuie să vă trimită urgent la medic

14 aug. 2021
Boala fără simptome care ucide zilnic mii de români. Este numită
Foto: Bermix Studio on Unsplash

România se află de ani buni, în toate rapoartele Comisiei Europene, pe ultimele locuri atunci când vine vorba de sistemul sanitar și de prevenție. Principala cauză a decesului o reprezintă bolile cardiace, iar motivul principal este acela că oamenii ajung prea târziu la medic.

Medicul primar cardiolog, Mihaela Amariei, de la Centrul Ares explică în detaliu ce înseamnă cardipatia ischemică, una dintre afecțiunile care au ucis de-a lungul timpului milioane de români. Mai este numită și ucigașul tăcut și asta pentru că în faze incipiente nu dă mai deloc simptome.

Dacă nu este tratată la timp, această boală poate provoca la aritmie, insuficiență cardiacă sau atac de cord.

„Boala aterosclerotică poate evolua chiar din copilărie și se dezvoltă foarte încet. Mai întâi apare o leziune minoră la nivelul pereților arterei coronariene, iar aici se vor acumula în timp depuneri de grăsime, care vor forma plăcile de aterom. Artera se îngustează ( stenozează) progresiv și apoi vor apărea și primele simptome ale bolii”, spune doctor Mihaela Amariei.

Care sunt principalii factori de risc atunci când vine vorba despre cardiopatia ischemică

Obezitatea
Diabetul zaharat
Fumatul
Sedentarismul
Nivelul ridicat de colesterol din sânge
Hipertensiune arterială
Stresul
Dieta dezechilibrată (dulciuri, sare, grăsimile de origine animala)
Predispoziția genetică
Vârsta înaintată
Consumul de alcool, droguri.

Ce simptome apar primele în cazul bolii cardiace ischemice

„Boala coronariană aflată la debut nu are simptome specifice, de aceea, pentru ca problema să fie diagnosticată din timp, sunt necesare analize și investigații medicale regulate”, mai spune medicul.

Abia în momentul în care arterele prezintă îngustări semnificative, apar și simptome ale bolii, care ne atrag atenția

Durere în piept (angină pectorală) mai ales în timpul efortului fizic, frigului sau în urma unui stres puternic

Oboseală puternică și senzația de „lipsă de aer”

O durere intensă în piept, care se extinde spre spate, gât sau spre braț, însoțită de transpirații excesive și respirație dificilă poate fi semnul unui atac de cord.

Aritmii cardiace

Pacienții mor fără să fi știut că au avut boala

„Acestea sunt cele mai frecvente simptome, dar este posibil ca boala cardiacă ischemică să nu aibă niciun fel de manifestări, iar cu ocazia unui evaluări la medic să se stabilească un diagnostic de sechelă de infarct de miocard ( cel mai frecvent întâlnit la persoanele vârstnice sau la cei cu diabet zaharat). Sunt destul de mulți pacienți care mor subit ca urmare a unui atac de cord, fără să fi știut că sufereau de boală coronariană, această afecțiune este cunoscută și sub denumirea de „ucigașul tăcut”. Pare greu de crezut că o boală atât de gravă poate să evolueze și să ucidă fără să manifeste vreun simptom, dar așa se întâmplă în cazul unor pacienți.

De aceea, investigațiile medicale periodice sunt esențiale pentru a descoperi din timp boala și pentru a începe tratamentul.”, mai spune medicul cardiolog Mihaela Amariei