Aveți EURO în casă? Aceste bancnote vor fi interzise. Nu veți mai putea plăti cu ele

23 sept. 2021
Aveți EURO în casă? Aceste bancnote vor fi interzise. Nu veți mai putea plăti cu ele

Moneda europeană ar putea trece prin anumite schimbări în perioada următoare dacă demersurile autorităților din Olanda vor avea succes. Mai exact, ministrul olandez de Finanțe vrea să scoată din circulație una dintre bancnotele euro. Ce motiv a dat acesta și despre ce bancnotă este vorba?

Dacă mișcarea europeană a ministrului olandez de Finanţe, Wopke Hoekstra, va avea succes, în perioada următoare ar putea să dispară din circulație bancnota de 500 de euro, inclusiv din România. Oficialul vrea să interzică total de la plățile în numerar de până la 5.000 de euro această bancnotă, considerând că este folosită în principal pentru spălarea banilor, dar și alte activități ilegale, informează site-ul DutchNews.nl.

Planul său are sprijinul altor țări

Și se pare că demersurile oficialului olandez se bucură de sprijinul mai multor țări europene, precum Belgia, Franţa, Italia şi Spania. Wopke Hoekstra explică faptul că fiecare țară poate schimba acest plafon pentru plățile în numerar. În prezent, acesta lucrează la un program pentru limitarea la 3.000 de euro a plăților în numerar, ca parte a măsurilor sale de combatere a spălării banilor.

El consideră că interzicere a bancnotei de 500 de euro şi a plăţilor în numerar de până la 5.000 de euro nu-i va afecta pe europenii de rând pentru că aceștia efectuează rar plăți în numerar de peste 1.000 de euro, cel puțin în Olanda.

Bancnotele, folosite în tranzacții ilegale

Trebuie menționat că, prin decizia Băncii Centrale Europene, această bancnotă nu se mai emite, dar în circulație se mai află aproape 400 de milioane de astfel de bancnote, sau echivalentul a 200 de miliarde de euro.

Ministrul olandez de finanțe, dar și ceilalți omologi europeni care susțin demersul său, consideră că această bancnotă este în principal folosită pentru tranzacţii ilegale.

„Analiştii au arătat că în cele din urmă bancnotele ajung în ţări din America Latină, Mexic şi China, unde nu poţi plăti nici măcar un pachet de unt în euro”, a apreciat Theo Akse, fost şef al organismului de combatere a spălării banilor.