Se dau fonduri europene pentru firme de până la 2 milioane de euro. Cine poate aplica și care sunt condițiile

01 sept. 2021
Se dau fonduri europene pentru firme de până la 2 milioane de euro. Cine poate aplica și care sunt condițiile
Sursa foto: Pixabay

IMM-urile din România vor putea accesa fonduri europene nerambursabile prin programul european de redresare economică pentru micii întreprinzători. Proiectele pot fi depuse până la data de 15 septembrie 2021, iar sumele pot ajunge până la 2 milioane de euro.

Comisia Europeană acordă acești bani prin Fondul IME Powered for Business IMM, fond ce reprezintă un sistem de subvenții care ajută întreprinderile mici și mijlocii europene să își acceseze drepturile de proprietate intelectuală.

Între 10.000 și 2 milioane de euro pentru proiecte

Astfel, IMM-urilor din Uniunea Europeană le pot fi rambursate în 2021 până la 1.500 de euro din costurile lor de proprietate intelectuală. Din păcate nu sunt multe companii care folosesc această oportunitate de protecție a proprietății intelectuale (PI), doar 9% dintre acestea înregistrând drepturi de proprietate intelectuală.

Pe de altă parte, analiștii financiari și investitorii indică PI ca fiind un activ critic în valoarea unei firme și remarcă potențialul său tehnologic și de creștere.

În acest context, Comisia Europeană și Oficiul de Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene (EUIPO) au lansat un sistem de subvenții de 20 de milioane de euro destinat întreprinderilor care doresc să își dezvolte strategiile de PI și să își protejeze drepturile de PI la nivel național, regional sau UE.

Astfel, IMM-urile din România pot accesa aceste fonduri europene nerambursabile, valorile fiind cuprinse între 10.000 și 2 milioane de euro pentru proiectele de start-up depuse. Banii vor fi dați prin cele trei linii directe de finanțare europeană, acestea fiind active începând cu data de 1 septembrie 2021.

Termenul limită este de 15 septembrie, proiectele trebuind depuse la operatorul delegat pentru România, Fond Innovation Norway.

Ce trebuie avut în vedere

– Doar IMM-urile înregistrate în Uniunea Europeană sunt eligibile să aplice pentru fonduri;

– Aplicați la Fondul IMM-urilor și așteptați decizia de grant ÎNAINTE să solicitați marca dvs. comercială și / sau proiectul și / sau serviciul de pre-diagnostic IP (scanare IP);

– Utilizați „lista de verificare pentru solicitanți” pentru a pregăti documentația pentru cererea dvs. de fond;

– Verificați această listă pentru a vedea dacă scanarea IP este oferită în cadrul Fondului din statul dvs. membru înainte de a solicita serviciul respectiv;

– Aplicați pentru consultări personalizate gratuite oferite de experți în PI din toată UE.