SUA este la un pas de faliment! Anunțul șefei trezoreriei americane. Ce impact are asupra României

09 sept. 2021
SUA este la un pas de faliment! Anunțul șefei trezoreriei americane. Ce impact are asupra României

Statele Unite riscă să rămână fără bani, a avertizat secretara americană a Trezoreriei, Janet Yellen într-o scrisoare transmisă către membrii Congresului SUA. Deși nu poate spune exact când se va întâmpla acest lucru, ea estimează că fondurile Trezoreriei SUA vor fi „epuizate” în luna octombrie. Ce implicații ar avea acest lucru?

Janet Yellen a transmis în scrisoarea sa că SUA riscă să rămână fără numerar luna viitoare, dacă nu se decide în Congres mărirea limitei de împrumut. În același timp, crește și îngrijorarea administrației Joe Biden cu privire la o posibilă imposibilitate de plată a datoriilor, transmite Financial Times.

Impactul, spune secretara Trezoreriei, ar putea să aibă repercusiuni asupra pieței economice a SUA dar și asupra piețelor globale. Nici România nu este exclusă din acest context, având în vedere poziția noastră de partener strategic important pentru Statele Unite.

„O întârziere care pune sub semnul întrebării capacitatea guvernului federal de a-și îndeplini toate obligațiile ar putea provoca daune ireparabile economiei SUA și piețelor financiare globale”, a adăugat Yellen.

Ce implicații ar avea o criză în SUA

Riscul crescând al unei crize a datoriilor suverane din SUA, și asta încă de luna viitoare complică eforturile lui Biden de a trece agenda economică de miliarde de dolari prin Congres în următoarele săptămâni. De asemenea, vine într-un moment în care președintele se confruntă cu impactul răspândirii variantei Delta a coronavirusului în întreaga țară și se confruntă cu haosul creat după retragerea trupelor din Afganistan luna trecută, ambele situații afectându-i popularitatea.

Dacă până acum creșterea limitei datoriilor SUA a reprezentat o problemă minoră, de rutină pentru Congres, permițând Trezoreriei să plătească facturile pentru cheltuielile deja aprobate de parlamentari, situația se pare că s-a schimbat. Parlamentarii republicani se opun de regulă ridicării acestei limite, având în vedere că la Casa Albă se află acum democrații și au pus deseori în trecut condiții care au declanșat impasuri și, uneori, au adus SUA în pragul neîndeplinirii obligațiilor.

Yellen a scris în scrisoarea sa către liderii congresului că această „așteptare până în ultimul minut” pentru a evita o criză a limitei datoriilor ar putea provoca „un prejudiciu grav în privința încrederii companiilor și a consumatorilor, ar duce la o creștere a costurilor împrumuturilor pe termen scurt pentru contribuabili și ar avea un impact negativ asupra ratingului de creditare al Statele Unite”.

„Într-un moment în care familiile, comunitățile și afacerile americane încă suferă de efectele pandemiei globale, ar fi deosebit de iresponsabil să punem în pericol încrederea și rating-ul Statelor Unite”, a adăugat ea.