Reprezentanții LinkedIn spun că nu este vorba despre o breșsă de securitate și totuși datele a peste 500 de persoane au fost scoase la vânzare pe site-ul unui hacker. Acesta a fixat și un preț pentru ele, de la 1.000 de dolari, până la 10.000, în funcție de pachetul pentru care a optat cumpărătorul, anunță CNN.
Datele personale vândute includ numele de utilizator, numele real al persoanei respective, adresele de email, numerele de telefon, titlurile profesionale și linkuri către celelalte conturi de social media ale celui vizat. Încă nu se știe exact care conturi au fost compromise, însă în mod cert multe sunt și din România.
„Aceasta nu este o o breșă de securitate la LinkedIn și nu au fost incluse date despre conturile private, din ceea ce am reușit să examinăm”, au spus reprezentanții companiei Microsoft, care deține și LinkedIn.
Trebuie menționat că practic cam toate persoanele care au conturi pe LinkedIn au fost vizate, întrucât rețeaua numără în prezent doar 675 milioane de utilizatori, ceea ce înseamnă că două treile dintre utilizatori au fost expuși, iar datele pe care le-au expus public au fost deja vândute.
Microsoft a transmis că folosește sisteme de securitate împotriva acestor abuzuri, doar că aceste a nu funcționează întotdeauna optim. LinkedIn nu a luat încă o decizie cu privire la faptul că ar trebuie să-i atenționeze pe utilizatori că au fost expuși la acest atac și că datele lor ar putea face parte din baza de date a unui hacker.
Pentru a verifica dacă o adresa de mail a fost compromisă, experții în securitate recomandă utilizarea periodică a site-ului Have I Been Pwned pentru a testa dacă totul este în regulă. Portalul menționat oferă și informații detaliate despre atacurile cibernetice la care adresa de mail personală ar fi putut fi supusă și oferă și recomandări de securitate.