Atenție români! Se schimbă cardurile bancare. Cele vechi nu vor mai fi compatibile

21 aug. 2021
Atenție români! Se schimbă cardurile bancare. Cele vechi nu vor mai fi compatibile

Cardul bancar, o modalitate de plată ce a căpătat o importanță tot mai mare în ultima vreme, va suferi modificări. Deși popularitatea acestei metode de plată nu este atât de mare în România ca în alte țări, va crește cu siguranță în următorii ani. Despre ce card este vorba și ce detalii trebuie să mai știe cei care îl utilizează?

Concret, Mastercard vrea să elimine total din uz cardurile actuale cu bandă magnetică. Compania spune că varianta cu chip a noilor carduri biometrice care utilizează amprente digitale oferă o securitate mai mare și susține, de asemenea, că este prima rețea de plăți din lume care elimină treptat tehnologia veche, potrivit BBC.

Marea Britanie a trecut la varianta cu cip pentru toate plățile cu cardul încă din anul 2006, în timp ce în Statele Unite ale Americii unele sisteme încă mai funcționează cu bandă magnetică.

Un purtător de cuvânt al Mastercard a declarat pentru sursa citată că nivelul de acceptare globală al noilor carduri e de așa natură încât acum este momentul potrivit pentru a începe eliminarea treptată a cardurilor cu bandă magnetică. Eliminarea treptată a acestora va permite companiilor care acceptă plăți să facă treptat trecerea la noile carduri.

Ar putea fi introduse noi plăți biometrice

Banda magnetică a apărut în 1960 în urma unui proiect al IBM de creare a unor cărți de identitate pentru personalul CIA. Forrest Parry, unul dintre inginerii acestei tehnologii, a avut ideea de a lipi pe o cartelă de plastic informații codate pe o bandă magnetică, dar s-a confruntat cu dificultăți în realizarea acestui lucru. Soluția a venit de la soția sa, Dorothea Parry, care a avut ideea de a folosi căldura pentru a îmbina banda cu cardul, inițial cu fierul pe care îl folosea atunci.

Dar pandemia, spune Mastercard, a evidențiat apetitul pentru diferite modalități de plată, și a mărit numărul celor care fac plăți cu cardurile. De exemplu, plățile cu carduri contactless, care pot fi efectuate folosind cardul sau smartphone-ul, au crescut cu mai bine de un miliard în primul trimestru al anului 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Și, se pare că, experimentele în ceea ce privește sistemele de plăți biometrice continuă. Sunt testate deja anumite sisteme care permit plățile folosind recunoașterea facială sau un scaner de amprentă. Deja Amazon, cel mai mare retailer e-commerce din lume, a anunțat la finalul anului trecut un sistem de plată pentru magazinele fizice, care folosește un simplu gest al mâinii.