Plătești cu cardul în vacanță? Atunci atenție mare că s-ar putea să te trezești cu comision dublu. Ce este foarte important de verificat

28 iul. 2021
Plătești cu cardul în vacanță? Atunci atenție mare că s-ar putea să te trezești cu comision dublu. Ce este foarte important de verificat

Sezonul mult așteptat al vacanțelor a venit, iar pentru românii care își petrec zilele libere peste hotare, apar anumite probleme dacă plătesc cu cardul de de debit sau credit, de salariu sau pensie. În cazul acesta, se achită două comisioane: de conversie și de retragere. Chiar și pentru banii cash plătești comision, acesta fiind reținut în țară. În ce situație nu plătești niciun comision?

În cazul plății cu cardul la un agent economic din străinătate se plătește obligatoriu un comision de conversie valutară. Cuantumul acestui comision poate fi însă redus, scrie economica.net.

Trei tipuri de comisioane de conversie

În acest caz există trei tipuri de comisioane de conversie: cel perceput de banca emitentă a cardului și deținătoarea contului din care sunt virați banii, comisionul de conversie perceput de principalii emitenți de carduri la nivel mondial, Visa și Mastercard, și comisionul de conversie perceput de agentul economic.

Atunci când accepți să faci plata respectivă sau retragi bani de la bancomat, dispozitivul pe care faci plata este obligat să te întrebe ce tip de comision accepți: al băncii emitente, al Visa/Mastercard sau al agentului economic la care faci plata.

În cazul Visa și Mastercard, comisionul este aproximativ 1% peste cursul BNR, comisioanele băncilor emitente sunt mai mari, acestea depășind în medie cu 0,25%-0,50% cursul utilizat de Visa sau Mastercard. Astfel, în acest al doilea caz comisionul devine minim 1,25%. În cele din urmă, comisionul perceput de agentul economic implică automat comisionul Visa și comisionul către banca din țara în care vă aflați, care este proprietara POS-ului la care plătiți.

Astfel, dacă este să alegem din cele trei comisioane de conversie, cel mai avantajos este cel Visa sau Mastercard.

Situația ideală

Există și posibilitatea să nu plătești niciun comision, însă este destul de greu. Un prim pas este să ai un cont în euro la banca din România și să ai atașat un card la acest cont în euro. O problemă apare în cazul în care turistul a ales să-și petreacă vacanța într-o țară non-euro și face aici o tranzacție. De asemenea, și în acest caz trebuie să se abțină să retragă bani de la ATM și să plătească doar cu cardul, așa va beneficia de comisioane zero.

O altă variantă o reprezintă cardurile Revolut. Emise pe tranșe, cardurile Revolut cu limită de sumă de maximum 200 de euro au comisioane zero.

Așadar, dacă pleci în vacanță într-o țară în care moneda de circulație este euro, cel mai bine este să ai un cont în euro, cu card bancar atașat la acesta și să faci toate plățile doar cu cardul.