Alertă pentru toți cei care vor să muncească și după 65 de ani. Sunt vizați și pensionarii actuali. Guvernul a dat o nouă lege

07 sept. 2021
Alertă pentru toți cei care vor să muncească și după 65 de ani. Sunt vizați și pensionarii actuali. Guvernul a dat o nouă lege

Vârstnicii de peste 65 de ani care muncesc au parte de o veste proastă din partea Guvernului. Documentul Ordonanței publicat săptămâna trecută în Monitorul Oficial schimbă promisiunea autorităților, care spuneau în urmă cu ceva vreme că vor stimula munca pentru această categorie de vârstă. 

Prevederile conform cărora ar fi crescut cuantumul pensiei și ar fi permis cumulul pensiei anticipate cu salariul la privat, lipsesc în totalitate. Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență 94/2021 în data de 30 august, care modifică legea pensiilor, dar două dintre prevederi din proiectul inițial au dispărut:

-cumulul pensiei anticipate cu salariul la privat;

-bonificaţiile pentru cei care aleg să lucreze după împlinirea vârstei de pensionare.

Documentul prevedea faptul că pensionarii cu pensie anticipată sau anticipată parțial se pot angaja în mediul privat fără a pierde astfel pensia. Iată că din ordonanța adoptată luni și publicată în Monitorul Oficial a fost eliminată această prevedere, transmite economica.net.

Ce se prevedea inițial

Proiectul ministrului Muncii ce fusese trimis spre aprobare propunea o serie de beneficii pentru cei care doresc să muncească peste vârsta standard de pensionare.

„Pentru asiguraţii care au îndeplinit stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare, punctajul lunar realizat în perioada respectivă va fi majorat cu 50%”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Raluca Turcan luase în calcul și o măsură care să „permită cumulul pensiei anticipate sau anticipate parţiale cu activităţi profesionale desfăşurate în mediul privat”.

Ce arată OUG 94/2021 acum

I. Avizele de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite, al căror termen de valabilitate e 31 decembrie 2018, se menţin până la 1 septembrie 2023. Până la această dată angajatorii au obligaţia să normalizeze condiţiile de muncă.

II. Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare și a stagiilor complete de cotizare prevăzute în anexa nr. 5, după cum urmează:

III. Persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare ca nevăzător sau în condiții de handicap li se acordă un stagiu potențial, determinat ca diferență între stagiile de cotizare prevăzute la art. 58 și 59 și stagiile de cotizare realizate până la data acordării pensiei de invaliditate, se arată în noua formă a articolului 76, alineatul (3) din Legea nr. 263/2010 cu modificările şi completările ulterioare.