Ai probleme cu rinichii? Alimentele pe care trebuie să le scoți neapărat din meniul tău. Îți pot agrava starea de sănătate

22 ian. 2021
Ai probleme cu rinichii? Alimentele pe care trebuie să le scoți neapărat din meniul tău. Îți pot agrava starea de sănătate

Dacă ai probleme cu rinchii, alimentația joacă un rol extrem de important în acest proces. Nu toate alimentele sunt benefice în cazl celor care suferă de afecțiuni la nivelul rinchilor. Iată care sunt alimentele pe care trebuie să le scoți neapărat din meniul tău zilnic.

În cazul în care nu știai până acum, rinichii au un rol extrem de important în organismul tău. Ei filtrează substanțele reziduale din sânge. Din păcate însă, există anumite alimente care împiedică practic aceste organe să funcționeze corect, provocând astfel renumitele pietre la rinichi.

Ce sunt pietrele la rinichi

Probabil ai mai auzit până acum de vestitele ”pietre la rinichi”. Ei bine, acestea sunt o masă dură de minerale şi săruri, de obicei calciu şi oxalaţi, care se formează în zona rinichilor. Cum se formează ele? Anumite alimente și chiar băuturi sunt bogate în substanțe chimice care pot forma în timp aceste cristale, ele devenind în timp dureroase.

În unele cazuri, când piatra este deja formată, durerea devine insuportabilă și persistă până când piatra minusculă trece prin tractul urinar şi iese din corp.

De asemenea, un lucru important de știut este faptul că, deși sunt eliminate, pietrele la rinchi revin în timp la persoanele care au mai suferit de această afecțiune, iar alimentația este esențială pentru a preveni astfel de probleme, scrie clickpentrufemei.ro.

Alimentele la care trebuie să renunți

Există o serie de alimente care favorizează formarea pietrelor la rinichi. Deci, dacă ai suferit vreodată de o astfel de afecțiune, încearcă să le elimini pe cât poți din meniul tău zilnic.

Carnea este prima pe listă. Persoanele care au o dietă bogată în proteine riscă să aibe probleme mari cu rinichii. De ce? Pentru că rezidurile de proteine sunt foarte greu de eliminat de organism. Pe lângă proteine, carnea mai conține și acid uric, o cauză frecventă a formării calculilor renali pe bază de acid uric.

Dacă ești un mare iubitor de cafea, dar ai probleme cu rinichii, mai bine de gândești de două ori înainte de a o consuma. Aceasta pune presiune pe rinichi, datorită cantității mare de calciu ajunse în urine. De asemenea, un alt risc major la care se expun băutorii de cafea este insuficiența renală, care apare din cauza efectului stimulantor al acesteor băuturi care pot obosi rinichi.

Același lucru este valabil și în cazul băuturilor acidulate, de la energizante până la sucuri sau sifon. Ele conțin oxalat de calciu care poate favoriza formarea de pietre la rinichi.

Sarea, un adevărat pericol

Și sarea poate reprezenta un mare pericol în apariția pietrelor la rinichi, așa că mare atenție la cantitate. În cazul în care consumi mâncăruri cu sare în exces, ele favorizează retenția de apă. Cu alte cuvinte, sodiul în cantitate mare nu este eliminat din corp, iar rinichii şi tensiunea arterială sunt periclitate.

De asemenea, o dietă bogată în sodiu poate duce, treptat la acumularea de calciu în urină, ceea ce pune corpul în pericol de a dezvolta calculi renali din oxalat de calciu.

Deși mâncarea sărată este pe placul tuturor, este mai bine să ne gândim de două ori înainte.