Motivul pentru care persoane care locuiesc în aceeași casă și vin în contact direct cu bolnavi de coronavirus nu se îmbolnăvesc. Medicul Beatrice Mahler explică

Motivul pentru care persoane care locuiesc în aceeași casă și vin în contact direct cu bolnavi de coronavirus nu se îmbolnăvesc. Medicul Beatrice Mahler explică
Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală

Nu puține au fost cazurile în care într-o familie nu au fost infectați cu coronavirus toți membrii, deși au fost contacți direct, iar șansele de infectare erau ridicate. De ce unii oameni se îmbolnvăesc cu COVID-19 ca urmare a apropierii cu sau fără protecție de o persoană infectată, în timp ce alții nu.

Au fost înregistrare cazuri în care, în aceeași familie, unul din membri a decedat ca urmare a virusului, care a afectat puternic plămânii, în timp ce restul persoanelor cu care au locuit nu a manifestat niciun simptom și chiar au ieșit negativ testele PCR pentru depistarea Sars-Cov-2.

De ce se întâmplă acest fenomen? Managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală, Beatrice Mahler, a venit cu câte explicații științifice, care să elucideze acest mister.

De ce unele persoane se îmbolnăvesc cu coronavirus și altele nu?

Pe de o parte, putem avea persoane care nu dezvoltă simptome ale bolii și atunci, cel puțin conform definiției de caz, ele nu sunt testate și practic, nu depistăm cazul pozitiv pentru că el nu s-a testat. Dar există și posibilitatea ca persoanele respective să aibă o imunitate bună, o imunitate de moment care să permită ca această infecție să nu se producă în corpul lor. Sunt studii în acest sens, nu sunt date publicității, dar se ridică problema unui sistem imunitar eficient”, a declarat doctorul Beatrice Mahler, într-o intervenție la Digi24.

Unii oameni nu captează viruși pentru că au o imunitate puternică/ Sursă foto: Ziarul Financiar

Medicul a ținut să sublinieze că sistemul imunitar variază și că acesta poate fi mai puternic sau mai slab, în funcție de mulți factori, astfel că trebuie să avem mereu grijă de noi și să ne protejăm pentru a nu ne îmbolnăvi.

Ce trebuie să reținem însă este că sistemul imunitar nu este constantă permanentă în viața noastră, el variază foarte mult în funcție de factori externi, de stres, de modul în care ne alimentăm, de respectarea orelor de somn. Ori, dacă aceste lucruri se modifică de la o săptămână la alta, și răspunsul imun al organismului nostru față de orice boală, față de orice infecție se modifică. Prin urmare, nu trebuie să ne bazăm pe imunitatea naturală, ci trebuie să găsim soluții – și vaccinul este o soluție – să stimulăm imunitatea și să ajutăm formarea de anticorpi în organism specifici bolilor cu care riscăm să ne întâlnim”, a mai spus managerul Institutului „Marius Nasta.

Cum crește riscul de boală?

Un alt factor important, în ceea ce privește infectarea unei persoane cu noul coronavirus, ar fi cantitatea de particule care ajunge în organism, precum și importanța aerisirii constante a încăperilor. De asta depinde multe infectarea.

„Într-adevăr, acolo unde există o expunere la un mediu în care cantitatea de virus este foarte mare, riscul de boală este mult mai mare. De aceea, este extrem de important, atunci când suntem la locul de muncă sau într-o încăpere, ferestrele să fie permanent deschise, ventilația să fie adecvată, pentru că o ventilație adecvată scade riscul de infecție. Sigur, la această ventilație adecvată să se adauge și spălatul mâinilor și purtarea măștilor. Dar acel ‘curent’, cum îl cunoaștem popular, de fereastră/ușă deschisă și de care ne ferim, în acest caz, atunci când vorbim de boli cu transmitere aeriană, este o soluție eficientă de prevenție”, a conchis medicul Beatrice Mahler.