Cancerul a devenit boala secolului XXI. Din ce în ce mai multe forme, din fericire unele tratabile și vindecabile, dar niciun antidot universal până acum. Depistarea precoce a acestei boli deosebit de grave prelungește viața, tocmai de aceea prevenția este esențială. Profesfor doctor Duygu Derin a fost invitată la Antena 3 pentru a vorbi despre cum apare această maladie, ce o declanșează și cum ne putem feri de ea.
„Cancerul este cauzat în proporţie de 90% de factorii de mediu. Restul de 10% sunt factori genetici. Dintre factorii de mediu, pe primul loc este fumatul, apoi condiţiile de viaţă, obezitatea şi produsele cu aditivi”, a spus prof. dr. Duygu Derin la Antena 3.
Mulți funcționează pe ideeea „mie nu poate să mi se întâmpla” și totuși această maladie nu iartă pe nimeni. Dacă în trecut afecta mai mult vârstnicii, astăzi și cei tineri ajung să primească acest diagnostic crunt. Iar în cazul lor boala evoluează mult mai rapid, iar șansele de supraviețuire sunt mai mici. Tocmai de aceea, trebuie să facem periodic controale, iar atunci când ceva nu funcționează bine în corp să mergem la medic pentru investigații suplimentare.
„Chiar dacă nu avem un procent clar stabilit, considerăm că produsele alimentare reprezintă o cauză de 30%. În acest produse, printre aditivii folosiţi se numără nitraţii care prelungesc viaţa produselor. În corp, există nitraţi şi nitriţi. Dar nitraţii se transformă în nitriţi, devenind cancerigeni”, avertizează dr. Duygu Derin.
Este important să citiți etichetele produselor alimentare și să vedeți dacă ele conțin acești aditivi periculoși care apar sub numele E-urilor, de la E-22 şi până la E-122, insistă medicul, care subliniază că „ele prelungesc viaţa alimentelor, însă au efecte secundare care provoacă cancerul”.
Dulciurile, mai exact zahărul reprezintă iarăși un factor de risc. Acestea pot duce la obezitate, dar hrănește și celulele canceroase. Tocmai de aceea este bine să apelăm cât mai mult la îndulcitori naturali și să ne luăm cantitatea necesară de glucoză cât mai mult din fructe.
„Dulciurile care provoacă obezitatea duc şi la cancer, în special de colon şi de sân, dar toate cancerele asociate cu obezitatea au drept cauză, mai mult sau mai puţin, aceste substanţe”, a conchis prof. dr. Duygu Derin.