Aceste pensii vor fi eliminate. Decizie drastică luată chiar acum. Cine sunt cei vizați de noua măsură

03 feb. 2021
Aceste pensii vor fi eliminate. Decizie drastică luată chiar acum. Cine sunt cei vizați de noua măsură

Dan Barna a luat o decizie drastică. Vicepremierul țării a anunțat că în această săptămână sau cel târziu, în următoarea, se va vota eliminarea anumitor pensii. Mii de români le încasează la momentul actual, însă desființarea acestora este așteptată de multă vreme.

Pensiile speciale ar urma să fie eliminate, conform vicepremierului. Dan Barna a precizat că în următoarele zile Parlamentul va vota în plen comun eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. De asemenea, vicepremierul a mai precizat că anul acesta va fi modificat Codul Administrativ pentru abrogarea pensiilor speciale ale primarilor.

Pensiile speciale, eliminate în curând

Dan Barna a mai precizat că USR a avut întotdeauna aceași poziție față de pensiile speciale și anume, și-a dorit desființarea acestora. Deși de-a lungul timpului s-a mai încercat acest lucru, acum, totul ar putea deveni realitate.

În ceea ce privește proiectul privind eliminarea pensiilor speciale, de această dată, Dan Barna a subliniat faptul că nu vor mai exista ”probleme de constituționalitate” și totul este destul de clar.

“Poziția noastră consecventă este că ar trebui ca toate pensiile speciale să fie desființate. Aceasta este însă o abordare nerealistă. S-a încercat și anul trecut, teatral, de către fostul Parlament, știindu-se clar că inițiativa este neconstituțională.

Abordarea noastră este cea rațională și pragmatic realizabilă. Ne dorim ca în următoarele săptămâni, săptămâna asta sau cea următoare să ajungem la plen comun și să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, fiindcă asta se poate face, n-are probleme de constituționalitate. E foarte clar, modificăm regulamentul parlamentarilor”, a anunțat Dan Barna.

Se modifică Codul Administrativ

Pe lângă eliminarea pensiilor speciale, vicepremierul a mai precizat că se va modifica și Codul Administrativ. Cu alte cuvinte, noul cod va arăta foarte clar că nu există ”un beneficiu al calității de primar, îndreptățirea la o pensie specială”.

”În egală măsură vorbim de pensiile speciale pentru primari, care au fost prorogate încă un an. Anul acesta vom modifica Codul Administrativ, astfel încât să abrogăm prevederea respectivă, să fie foarte clar că nu există un beneficiu al calității de primar, îndreptățirea la o pensie specială. Contributivitatea e un criteriu suficient”, a adăugat el.

O impozitare de 90%

În ceea ce privește restul categoriile de persoane care încasează pensii speciale, fiecare categorie în parte urmează să fie dezbătută. Unele pensii vor fi eliminate, pe când altele vor fi impozitate însă cu un procent destul de consistent.

”Pentru celelalte categorii de pensii speciale, abordarea noastră este de a avea inițiative legislative distincte pentru pensiile de serviciu, pensiile speciale de la Curtea de Conturi, pentru fiecare categorie în parte, astfel încât să nu mai intrăm în clenciul pe care Curtea Consotituțională l-a punctat foarte clar, în care, datorită unui detaliu sau a unei referințe pentru o anumită categorie, toată inițiativa să fie respinsă.

Bucată cu bucată, fiecare categorie, unde se poate eliminarea, unde nu este posibilă din considerentele menționate de CCR, să venim cu o schemă de impozitare de 80-90%”, a mai afirmat Dan Barna.