Ce s-ar întâmpla dacă salariul minim nu ar mai fi impozitat. Un economist explică situația

16 dec. 2020
Ce s-ar întâmpla dacă salariul minim nu ar mai fi impozitat. Un economist explică situația

Românii și-ar dori foarte mult ca salariul minim pe economie să scape de impozitare, însă ce ar însemna acest lucru pentru economia țării? Economistul Laurian Lungu a explicat urmările unei astfel de decizii.

Laurian Lungu, fondator al think tank-ului de economie aplicată Consilium Policy Advisers Group (CPAG) explică faptul că eliminarea impozitării salariului minim nu poate fi făcută pentru că presupune un cost enorm. De asemenea, el a precizat că indiferent de calculele pe care partidele politice le-ar putea face, acest lucru înseamnă doar ”o aberație economică”.

„Cei care sunt angajaţi la salarii reduse au o povară fiscală mai ridicată decât media UE. Nu este cu mult mai mult, dar este puţin peste media UE. Sigur că se poate găsi şi o asemenea soluţie în viitor, dar nu o faci acum când, practic, ai un deficit bugetar de 10% din PIB şi în programul USR, dacă te uiţi la justificare, de unde iau fondurile pentru a acoperi acea lipsă de venituri de la buget, pentru că e clar că dacă renunţi impozitarea pe salariu minim şi la USR au o variantă şi mai extremă, că susţin niciun fel de impozitare, nici măcar contribuţii până la nivelul salariului minim, dacă am înţeles eu bine. Asta după mine la ora actuală nu se poate face pentru că este un cost enorm.

Chiar şi USR-ul l-a calculat şi era un cost enorm pentru buget care în conjunctura actuală, când practic noi trebuie să ducem deficitul de la 10% din PIB, tu să mai creezi o gaură, este o aberaţie economică. Nu poate să fie făcută, după mine….O economie nu poate fi supusă la şocuri într-un asemenea hal”, a spus Laurian Lungu.

Când ar putea fi majorat salariul minim

El a abordat și nivelul salariului minim din România. Potrivit economistului, pentru ca România să aibă salarii precum cele din restul țărilor europene, „trebuie găsit balansul între soluţia politică şi soluţia economică”. Cu alte cuvinte, având în vedere situația în care se află economia țării în prezent, niciun calcul nu are sens, iar perspectivele rămân incerte.

„Soluţia economică este indexarea cu rata medie anuală a inflaţiei. Ea este în scădere la ora actuală. Dacă mai aşteptăm până în decembrie o să ajungă către 2,5 – 2,6%…Raţiunea este una simplă. Nimeni nu se aştepta la sfârşitul lui 2019 să fim cu economia unde suntem acum.

Orice formule care sunt calculate pe bază mecanică ar trebui revizuite. Este o situaţie excepţională. Nu ne aşteptam să avem o contracţie de 5 sau 6%. Pe de altă parte, perspectivele de redresare sunt încă incerte. Trimestrul I va fi unul dificil, pentru că avem un nivel de bază ridicat”, a spus Lungu.