Nu mai sunt bani de pensii! Dramă totală pentru pensionarii din România

01 mart. 2021
Nu mai sunt bani de pensii! Dramă totală pentru pensionarii din România

Un lucru este cert pentru toți pensionarii și bugetarii din România. Pensiile și salariile vor fi înghețate în anul 2021, însă nimeni nu se aștepta ca Guvernul să ajungă în situația în care nu va mai putea plăti nici măcar aceste sume.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a mărturisit că banii de la buget nu sunt suficienți pentru plata pensiilor în totalitate. Potrivit acesteia, singura soluție rămâne o finanțare suplimentară.

Guvernul nu mai are bani

Conform declarațiilor făcute de ministru, este o nevoie de subvenție consistentă pentru plata pensiilor în anul curent. Cu alte cuvinte, Raluca Turcan susține că aportul lunar al salariațiilor la fondul de pensii, de 25% din salariul brut, este insuficient pentru plata pensiilor.

În acest context, singura soluție găsită de guvernanți este alocarea unei subvenții de 18 miliarde de lei pentru anul în curs.

”Avem aproximativ 18 miliarde de lei subvenţie de la bugetul de stat la bugetul de pensii. Această subvenţie întăreşte faptul că, în momentul de faţă, inclusiv majorarea cu 14% pe care Guvernul anterior a realizat-o la 1 septembrie are nevoie de finanţare suplimentară.

Deci, practic, bugetul de pensii din bugetul asigurărilor sociale de stat asigură plata pensiilor majorate cu 14% cu subvenţie de 18 miliarde de lei de la bugetul de stat”, a spus Raluca Turcan.

Orice soluție este bine venită

Ministrul Muncii a mai precizat că orice soluție este bine venită. Ea a subliniat faptul că în cazul în care specialiștii din Parlament vin cu o idee legată de un buget sustenabil, cu siguranță ar îmbrățișa și această variantă.

”Dacă cineva din comisia de specialişti din Parlamentul României poate să ne spună cum am fi putut asigura, cu un buget sustenabil, încă un efort bugetar de 40 de miliarde de lei (necesar pentru majorarea pensiilor cu încă 26%, n.r.), vă rog să mă credeţi că aş îmbrăţişa această variantă cu braţele deschise”, a mai afirmat Raluca Turcan.

Când se majorează pensiile

În ciuda situației de la momentul actual, ministrul Muncii vine cu o rază te optimism pentru pensionari. Raluca Turcan a vorbit și despre majorarea pensiilor și despre când se va întâmpla acest lucru.

Potrivit ministrului, următoarele majorări ale pensiilor vor avea loc anul viitor.

”Pentru susţinerea majorării de 14% a pensiilor, efortul bugetar a fost de 7,7 miliarde de lei, iar de la 1 ianuarie 2022, conform Ordonanţei 8/2021, pensiile vor fi indexate cu rata inflaţiei şi maxim 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut”, a precizat Raluca Turcan