ZARA, în mijlocul unui scandal internațional. Acuzații grave referitoare la unele produse. Ce trebuie să știe toți clienții

31 mai 2021
ZARA, în mijlocul unui scandal internațional. Acuzații grave referitoare la unele produse. Ce trebuie să știe toți clienții

Unul dintre cele mai populare branduri de haine din România, dar și din lume, ZARA se află acum în mijlocul unui scandal internațional. Guvernul mexican aduce acuzații grave către trei companii și susține că designerii lor s-a inspirat din cultura indigenă fără să ofere vreun beneficiu comunităților respective.

Așadar Mexicul arată cu degetul spre ZARA, Anthropologie şi Patowl și solicită ”o explicaţie publică referitoare la temeiul în baza căruia pot privatiza proprietatea colectivă”.

ZARA și-ar inspira o parte din modele de la indigenii mexicani

Ministrul Culturii, Alejandra Frausto a transmis prin intermediul unui comunicat de presă că că brandul ZARA, fondat în anul 1975 de Armancio Ortega a folosit un model specific comunităţii indigene Mixteca, o populaţie care trăieşte în ţinutul San Juan Colorado, în statul Oaxaca, informează Reuters.

ZARA face parte din compania Inditex, cel mai mare retailer de îmbrăcăminte la nivel global. În ultimii ani au existat multe dezbateri aprinse legate de faptul că tot mai mulți designeri își inspiră creațiile bazându-se pe elemente din anumite comunități, dar nu recunosc acest lucru și nu îi recompensează în niciun fel pe cei de la care au preluat ideea.

Și alte companii au procedat la fel

Ministrul Culturii din Mexic susține că brandul Anthropologie, deţinut de URBN, a folosit un design creat de comunitatea indigenă Mixe, din Santa Maria Tlahuitoltepec, în timp ce Patowl a copiat un model al comunităţii indigene Zapoteco, din San Antonino Castillo Velasco, ambele comunităţi aflate în statul Oaxaca.

Niciuna dintre cele trei companii nu a oferit vreo reacție la aceste acuzații până în momentul de față și nu se știe nici dacă vor exista urmări legale.

În anul 2019 a mai existat o situație similară. Tot autoritățile mexicane  au adus acuzații casei de modă Carolina Herrera de apropriere culturală a unor modele şi textile indigene mexicane în una dintre colecţiile sale. Nici la acel moment nu a exista o reacție din partea reprezentanților companiei.