Vineri, 6 august, Schimbarea la Față. Ce este interzis să faci astăzi. Fructul pe care nu ai voie să îl consumi

06 aug. 2021
Vineri, 6 august, Schimbarea la Față. Ce este interzis să faci astăzi. Fructul pe care nu ai voie să îl consumi

Schimbarea la față este o zi de mare sărbătoare pe care creștinii o sărbătoresc chiar astăzi, vineri, 6 august. Cum fiecare zi sfântă vine cu tradiții obiceiuri, dar și superstiții, la fel se întâmplă și acum.

Ce reprezintă marea sărbătoare? Ei bine, Schimbarea la Față a Domnului amintește creștinilor de minunea care a avut loc pe muntele Tabor, unde Hristos își descopera dumnezeirea Sa prin natura umana pe care și-a asumat-o.

Ce semificație are Schimbare la față

Evanghelistul Matei povestea această întâmplare ca o schimbare totală. “Si a stralucit fata Lui ca soarele, iar vesmintele Lui s-au facut albe ca lumina”. De asemenea, în popor această sărbătoare este cunoscută sub numele de Obrejenia, cuvânt din limba slavonă, care înseamnă transformare.

Cât despre tradiții, de 6 august creștinii își prăznuiesc morții dând de pomană. Mai mult de atât, tradiția spune că dacă în Ziua Schimbării la Față vremea este frumoasă, însorită, toamna va fi îmbelșugată. Dacă va ploua atunci toamna va fi mohorâtă.

În unele zone din țară se mai spune că prima icoană pe care trebuie să o picteze un iconar trebuie să fie Schimbarea la Față.

Ce este interzis să faci de 6 august

Am aflat ce este bine să facem, însă trebuie să știm și care sunt lucrurile care aduc ghinion în acestă zi de mare sărbătoare. De 6 august sunt interzise călătoriile, iar cei care vor pleca la drum riscă să se rătăcească când se întorc acasă.

Tradiția mai spune că astăzi este interzis scăldatul în ape curgătoare sau spălatul rufelor în râu și nici animalele nu trebuie băgate în apă. Creștinii care nu țin acestă sărbătoare vor avea și ele mare ghinion.

Despre fete se spune că nu au voie astăzi să se spele, în caz contrar, părul nu le va mai crește, așa cum nici iarba nu crește. Spre deosebire de alte sărbători, astăzi, tradiția spune că cei care nu își pot vedea în această zi umbra capului la răsăritul soarelui vor muri până la finalul anului.

Certurile nu sunt nici ele permise în acestă zi de mare sărbătoare, aducând mare ghinion. Astăzi nu se consumă nici struguri, iar cei care îi vor mânca vor avea dureri mari de burtă, spune tradiția.