Vești bune pentru angajați: Aceste cerințe devin ilegale la locul de muncă. Ce înseamnă dreptul la deconectare?

Vești bune pentru angajați: Aceste cerințe devin ilegale la locul de muncă. Ce înseamnă dreptul la deconectare?
Photo by Marten Bjork on Unsplash

La nivel european se lucrează la legiferarea dreptului la deconectare. Cum se traduce acesta și ce presupune el, aflați din articolul de mai jos.

Parlamentarii europeni lucrează la o Directivă care să protejeze dreptul angajaților europeni de a nu răspunde emailurilor, smsurilor sau altor forme de mesaj primite de la angajator prin instrumente digitale, după terminarea programului de muncă.

Apariția mijloacelor de comunicare electronică a făcut ca, de mutle ori, programul de muncă să se extindă. Chiar dacă, oficial, ziua de lucru vi se termină la ora 18.00, de câte ori nu vi s-a întâmplat să mai primiți un mail sau un apel de la superior, care vă roagă să mai faceți un lucru sau altul în interes de serviciu?

Astfel, nu de puține ori se întâmplă ca cele 8 ore de muncă din contract să se transforme în 9 sau chiar 10.

Mai ales acum, în contextul pandemiei COVID-19, când peste o treime dintre angajații din UE lucrează în regim de telemuncă, vidul legislativ în ceea ce privește dreptul salariaților la timp liber se resimte din ce în ce mai tare.

Ce înseamnă dreptul la deconectare

Dreptul la deconectare se referă la dreptul unui angajat de a se putea deconecta de la locul de muncă după încheierea programului și de a nu se angaja astfel în comunicații electronice legate de locul de muncă, precum emailuri sau alte mesaje.

Mai mult decât atât, deputații europeni susțin că posibilitatea de a se opri din muncă ar trebui să fie un drept fundamental, permițând angajaților să nu îndeplinească sarcini legate de muncă și să nu mai comunice prin mijloace electronice în afara programului de lucru, fără a se confrunta cu nicio repercusiune.