Țara din Europa care are salariul MINIM fixat la 2000 de euro. La cât ajunge în România

30 oct. 2020
Țara din Europa care are salariul MINIM fixat la 2000 de euro. La cât ajunge în România
Sursa foto: Dubovan on Unsplash

Comisia Europeană îndeamnă statele din Uniunea Europeană să adopte un salariu minim, care să satisfacă nevoie financiare ale angajatului. În prezent doar 21 de țări au stabilit un nivel fix al acestui tip de venit, printre care și România. Italia, în schimb, preferă să facă negocieri colective diferențiate pentru a decide nivelul salarial.

„Criteriile indicate de Bruxelles trebuie verificate mereu de către autoritățile naționale pentru a ajusta salariile minime aplicate și pentru a se asigura că nivelurile în vigoare nu sunt prea mici, deoarece salariile minime din anumite state membre fac viața imposibilă”, a transmis comisarul european pentru Locuri de muncă, Nicolas Schmit, după ce a prezentat o directivă în acest sens, dar care doar recomandă, nu obligă statele să procedeze conform indicațiilor de la Bruxelles.

Acesta a mai spus că în UE cele mai mari salarii minime existente în statele uniunii le pot depăși de 7 ori pe cele mai mici, dar că diferența  nu este chiar atât de mare cum pare, dacă luăm în calcul costul vieții care diferă de la o țară la alta.

În momentul de față, salariul minim este fixat în 21 de state ale Uniunii Europene, în timp ce 6 au optat pentru alte metode financiare., Este vorba despre ustria, Danemarca, Finlanda, Suedia și Cipru.

Cel mai mare salariu minim din UE. La cât ajunge în România

Cel mai mare salariu minim în prezent este în Luxemburg, peste 2 mii de euro pe lună, urmat deIrlanda și Olanda, cu aproximativ 1.700 de euro pe lună. În Italia, salariul minim este decis exclusiv prin negocieri colective. Asociaţia Confindustria se opune energic introducerii prin lege a unui nivel minim pentru salarizare.

Guvernul german, prin ministrul muncii Hubertus Heila a anunțat recent că până în anul 2022, salariul minim va fi majorat la 10,45 euro pe oră de la 9,35 cât este acum. Creșterea va avea loc în patru etape: începând cu 1 ianuarie 2021,  15 eurocenți, 10 eurocenți, 22 de eurocenți și, în final, de 63 de eurocenţi, conform Bloomberg.

În România, salariul minim brut a fost majorat și a ajuns la 2.230 de lei lunar, de la 2.080 de lei cât era până la 1 ianuarie 2020. Aceasta înseamnă o creştere a salariului minim net cu 83 de lei, de la 1.263 de lei cât e acum, la 1.346 de lei din anul 2020, adică 276 euro net. Salariul minim pentru angajaţii care au absolvit studii superioare şi care au minimum un an vechime în domeniul studiilor superioare absolvite rămâne la nivelul de 2.350 de lei în anul 2020, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern.