Val de spitalizări în România. Noi detalii despre NOROVIRUS, infecția care a speriat întreaga țară. Medicul Adrian Marinescu vine cu explicații suplimentare pentru români

01 aug. 2021
Val de spitalizări în România. Noi detalii despre NOROVIRUS, infecția care a speriat întreaga țară. Medicul Adrian Marinescu vine cu explicații suplimentare pentru români
Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul Matei Balș

Norovirusul sau gripa stomacului, cum o numesc mulți este o infecție destul de periculoasă, care crează mare disconfort digestiv. Cea mai mare problemă o constituie faptul că se transmite extrem de ușor. Epidemia a început în județul Brașov și pare să se extindă.

Mai mulți medici au tras semnalul de alarmă și pe litoralul mării negre. Au fost mai multe spitalizări ca niciodată cu simptome similare: greață, vărsături, diaree, balonare, stare generală proastă.

Mulți cred că sursa infecției o reprezintă apa

DSP Brașov a anunțat că au prelevat probe din apă, dar că se refac testele pentru că nu au fost corect recoltate primele. În județul Constanța, prefectul dă asigurări că totul este bine, deși turiștii sunt de părere că tot apa ar fi sursa de infecție.

Renumitul medic infecționist, Adrian Marinescu, fost purtător de cuvânt la Spitalul Matei Balș a explicat în detaliu ce înseamnă norovirusul și le-a recomandat românilor să fie foarte atenție la mâine, pentru că acesta se transmite mai ales de pe mâinile murdare și se comportă ca o gastroenterită într-un grad mai avansat.

Ce trebuie să știm despre norovirus

”Este, de fapt, gastroenterita, care de cele mai multe ori are cauze infecțioase și să știți că nu e vorba numai de o cauză virală. Poate fi o cauză bacteriană sau parazitară. La copil vorbim și de rotavirus. Este o boală diareică care poate pune probleme la cei care au un sistem imunitar deficitar.

Este boala mâinilor murdare și se transmite ca multe alte boli diareice și, din păcate, la copiii mici și la cei care au boli asociate, poate apărea deshidratarea care să ducă la complicații severe, se transmite ușor. În general, astfel de cazuri erau mai degrabă în America, dar iată că au ajuns și în Europa și în România.

Nu cred că vor fi probleme de acum în colo. Trebuie doar să fim atenți la cum prevenim și să luăm în calcul că putem să avem și această gastroenterită infecțioasă. Trebui să ne protejăm prin regulile de igienă, prin lucrurile pe care le facem în general în bolile infecțioase diareice!”, a explicat medicul Adrian Marinescu la Antena 3.