O epidemie de Norovirus se extinde cu repeziciune în județul Brașov. Infecția se transmite extrem de ușor. Autoritățile sunt în alertă

26 iul. 2021
O epidemie de Norovirus se extinde cu repeziciune în județul Brașov. Infecția se transmite extrem de ușor. Autoritățile sunt în alertă
Sursa foto: Olga Kononenko on Unsplash

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov este în alertă, după ce peste 140 de persoane s-au prezentat la spital în cursul săptămânii trecute acuzând simptome digestive severe. În urma mai multor analize, s-a tras concluzia că o epidemie de Norovirus este în evoluţie în oraşul Râşnov din județul Brașov.

DSP anunță că mai multe persoane s-au prezentat la medicul de familie cu stare generală proastă, acuzând vărsături, greață, durere abdominală, febră, frisoane și scaune diareice.

Epidemia se extinde cu repreziciune

„În ancheta epidemiologică au fost raportate 140 de persoane care au fost înregistrate de către unităţile sanitare, evoluţia acestor pacienţi fiind favorabilă. (…) Din cei 140 pacienţi cu simptomatologie digestivă, 25 s-au prezentat la unităţi spitaliceşti, iar un caz – un copil de 5 ani, la care s-a identificat din materii fecale Norovirus G2 – a fost spitalizat, având o evoluţie clinică bună. De asemenea, în cazul unui alt copil s-au recoltat probe biologice (materii fecale), rezultând infectarea acestuia cu Norovirus, care este recunoscut ca fiind responsabil pentru epidemii de acest tip. Din acest moment, considerăm aceasta ca fiind cauza cea mai probabilă a focarului de boală transmisibilă apărut în oraşul Râşnov”, au transmis reprezentanții DSP Braşov într-un comunicat de presă.

Deși s-a crezut că apa ar fi putut crea toate aceste probleme, autoritatea sanitară braşoveană a prelevat deja probe din reţeaua de apă a oraşului Râşnov și nu s-a constatat contaminarea cu germeni patogeni. Însă ancheta epidemiologică continuă.

Ce este Norovirusul

DSP Braşov precizează că infecţia cu Norovirus sau virusul Norwalk este denumită popular „gripa stomacului”, cu toate că nu seamănă deloc cu infecţia gripală.

Ceea ce este însă foarte periculos este faptul că se transmite foarte ușor. Norovirusul este extrem de contagios.  De exemplu, expunerea la numai 18 particule de virus poate conduce la infectare, comparativ cu cele aproape 1.000 de particule, în cazul gripei.

Norovirusul se transmite prin mai multe căi: prin contactul cu persoane bolnave, prin contactul cu suprafeţe contaminate, prin consumul de alimente şi/sau băuturi contaminate. Alimentele pot răspândi virusul dacă au fost manipulate de către persoane bolnave, mai ales dacă nu se păstrează o igiena corespunzătoare a mâinilor, sau dacă au fost contaminate la sursă (în cazul peştelui, fructelor, legumelor).

Pericolul de infectare cu Norovirus este maxim în cazul felurilor de mâncare ce nu au fost preparate termic. De asemenea, instrumentele folosite în bucătărie pot fi infectate şi astfel devin răspunzătoare pentru răspândirea rapidă a acestui virus.