Un șoc puternic pentru România. Ce se va întâmpla cu pensiile în următorii ani. Milioane de pensionari sunt vizați

08 dec. 2020
Un șoc puternic pentru România. Ce se va întâmpla cu pensiile în următorii ani. Milioane de pensionari sunt vizați

Este încă mult prea devreme pentru a resimții presiunea creată de pandemia de coronavirus, însă Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) trage un semnal de alarmă cu privire la finanțarea pensiilor în următorii ani. 

Un raport publicat de OECD scoate la iveală efectele negative ale pandemiei de coronaviurs din punct de vedere economic. Pensiile ar pute fi grav afectate de acest aspect.

“COVID-19 a provocat o puternică perturbare pe piaţa muncii, cu efecte în cascadă asupra economiilor pentru pensionare şi asupra pensiilor”, explică OECD în raportul menționat.

De asemenea, documentul mai arată că această criză economică și sanitară caere a învăluit întreg globul, crește probabilitatea unor probleme determinate de un număr de proaspăt pensionaţi ale căror indemnizaţii trebuie finanţate de generaţiile tinere mai puţin numeroase care intră pe piaţa muncii, informează Agerpres.

Banii pentru pensii ar putea dispărea

Mai mult de atât, lucrurile ar putea fi și mai dificile. Având în vedere faptul că găsirea unui loc de muncă și menținerea acestuia devine din ce în ce mai dificilă, mulți angajați ar putea deveni incapabili să mai economisească bani și pentru pensie.

Acest lucru a fost confirmat de șeful echipei care a coordonat studiul, Pablo Antolin. Acesta a vorbit despre modul în care pensiile prin contribuții ar putea fi afectate.

COVID va avea un impact foarte puternic, dar acesta va fi pentru mâine, nu pentru azi”, a spus specialistul.

Șeful echipei de coordonare vine totuși și cu o recomandare pentru a atenua situația dezastruoasă. Acesta susține că o soluție bună este aceea ca posibilitatea de a se recupera anticipat economiile depozitate pentru pensii “să se permită doar în circumstanţe excepţionale”, deoarece altfel ceea ce se face pentru a acoperi nevoile imediate “va pune în pericol pensia de mâine”.