Talibanii din Afganistan spun că vor ierta Germania, cu o condiție. Ce le cer nemților imediat

05 sept. 2021
Talibanii din Afganistan spun că vor ierta Germania, cu o condiție. Ce le cer nemților imediat
Foto: Sohaib Ghyasi on Unsplash

Afganistanul a fost îngenunchiat de talibani. După 20 de ani, în care americanii reușiseră să aducă în țară o oarecare normalitate, totul este acum într-un haos de nedescris. Populația încearcă să migreze către alte state, dar lucrurile sunt complicate la nivel intenațional.

Între timp, talibanii afgani încearcă să finalizeze negocierile pentru noul guvern și totodată trimit mesaje pacifiste pentru a putea crea relații economice pe plan diplomatic. Deocamdată China pare soluția lor. Doar că nu este suficientă.

Conducătorii talibanilor vor recunoaștere internațională și caută sprijin financiar. Astfel au început să se orienteze spre Germania.

„Dorim relații diplomatice puternice şi oficiale cu Germania”, a precizat Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al grupării islamiste, pentru cotidianul german Die Welt.

Ce mai vor talibanii de la Germania

De asemenea, talibanii care s-au instalat deja la Kabul cer din partea Berlinului sprijin financiar, ajutoare umanitare și cooperare în domeniile sănătății, agriculturii și educației. Este mesajul lui Mujahid, care a subliniat că se așteaptă la aceleași lucruri și din partea altor țări.

Mujahid a amintit că, în trecut, Germania a fost binevenită în Afganistan.

„Din nefericire, ei s-au alăturat apoi americanilor. Dar am iertat toate astea acum”, a spus concluzionat oficialul taliban.

Șeful diplomației germane Heiko Maas ia în calcul posibilitatea ca Berlinul să reia ajutoarele pentru dezvoltare pentru Afganistan dacă talibanii formează un guvern incluziv, printre alte condiții. Germania şi-a închis ambasada din Kabul şi a sistat ajutorul de dezvoltare pentru Afganistan de la preluarea puterii de către talibani, luna trecută.