Suma imensă pe care o va primi David Popovici de la Guvern, chiar dacă nu a luat medalie la Tokyo. Câți bani vor încasa și ceilalți olimpici

20 aug. 2021
Suma imensă pe care o va primi David Popovici de la Guvern, chiar dacă nu a luat medalie la Tokyo. Câți bani vor încasa și ceilalți olimpici
Foto: Raed Krishan

Vești bune pentru sportivii care au participat la Jocurile Olimpice de la Tokyo și au terminat pe locurile I-VI. Guvernul a decis să le majoreze premiile pe care aceștia le vor primi. De asemenea, de această măsură vor beneficia și sportivii care vor participa la Jocurile Paralimpice.

Astfel, Guvernul României a aprobat, la inițiativa ministerului Tineretului şi Sportului, majorarea cu 100% a premiilor pentru sportivii clasaţi pe locurile I-VI la Jocurile Olimpice de la Tokyo și Jocurilor Paralimpice.

„Veşti foarte bune pentru sport, ca urmare a aprobării de către Guvernul României a Proiectului de Hotărâre a Guvernului iniţiat de Ministerul Tineretului şi Sportului, în urma rezultatelor obţinute de România la Tokyo 2020. Acest proiect vine în completarea art. 25 alin. (1) din Normele financiare pentru activitatea sportivă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1447/2007, cu modificările şi completările ulterioare”, a anunţat joi ministerul Tineretului şi Sportului.

Premiile majorate cu 100%

„Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, respectiv Ministerul Tineretului şi Sportului, vor putea acorda, în limita bugetului aprobat, cuantumuri majorate cu 100% ale premiilor pentru sportivii care au obţinut rezultate deosebite la Jocurile Olimpice/Paralimpice de la Tokyo, prin clasarea pe locurile I-VI”, a precizat ministerul.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak a avut, de asemenea, o reacție la această decizie a Guvernului, punctând că se vor căuta în continuare soluții pentru ca sportivii români să fie apreciați și să aibă condiții bune de pregătire.

Sursa foto: Jocurile Olimpice Tokyo 2020 – Facebook

„Este o mare reuşită aprobarea acestui act normativ şi mă bucur că am avut sprijinul colegilor şi partenerilor din coaliţie. Este o dovadă că Guvernul României înţelege şi respectă importanţa sportului şi a performanţei sportive, că apreciază şi recompensează munca şi eforturile care stau în spatele acestor rezultate. (…) Rămânem împreună în aceste demersuri şi vom continua să căutăm soluţii pentru ca sportul şi sportivii să se simtă apreciaţi şi să aibă condiţii cât mai bune de pregătire”, a declarat ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak.

Ce sume primesc mai exact

În acest context, se modifică cuantumul noilor premii pentru sportivii clasaţi pe locurile I-VI astfel: locul I – 140.000 euro (faţă de 70.000 euro), locul II – 112.000 euro (faţă de 56.000 euro); locul III – 84.000 euro (faţă de 42.000 euro); locul IV – 56.000 euro (faţă de 28.000 euro); locul V – 42.000 euro (faţă de 21.000 euro) şi locul VI – 28.000 euro (faţă de 14.000 euro).

România a încheiat în clasamentul general pe medalii al Jocurilor Olimpice de la Tokyo pe locul 46. Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş au obținut medalia de aur la dublu vâsle, iar medalii de argint au obținut Ana-Maria Popescu la spadă, echipajul masculin de patru rame fără cârmaci – Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari şi cel de dublu rame masculin – Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă.

Sportivii clasați pe locurile IV-VI la Tokyo

Mai mulți sportivi români au terminat la Jocurile Olimpice de la Tokyo pe locurile IV-VI, printre aceștia aflându-se și David Popovici, la înot, 200 metri liber.

Locul 4

Înot, 200 m liber – David Popovici

Locul 5

Box, 57 kg – Maria Claudia Nechita;

Kaiac-canoe, C2 – 1000 m – Cătălin Chirilă, Victor Mihalachi;

Tenis de masă, dublu mixt – Ovidiu George Ionescu, Bernadette Cynthia Szocs;

Tenis de masă, echipe – Daniela Dodean Monteiro, Elizabeta Samara, Bernadette Cynthia Szocs

Locul 6

Atletism, aruncarea ciocanului – Bianca Florentina Ghelber;

Canotaj, dublu vasle ctg. uşoară (L2x) – Gianina Elena Beleagă, Ionela Livia Cozmiuc;

Canotaj, opt rame cu carmaci (8+) – Viviana Iuliana Bejinariu, Mădălina Bereş, Amalia Bereş, Georgiana Dedu, Daniela Druncea, Maria Magdalena Rusu, Denisa Tîlvescu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu.