Strategia minune folosită de japonezi. Cum reduc răspândirea coronavirusului

Strategia minune folosită de japonezi. Cum reduc răspândirea coronavirusului

Toate țările afectate grav de pandemie fac eforturi uriașe pentru a limita răspândirea virusului. Printre acestea, cele mai multe aleg să impună restricții cât mai drastice, pentru a-și proteja populația. Japonezii pe de altă parte, au o strategie cu adevărat surprinzătoare.

Metoda prin care japonezii vor să reducă răspândirea coronavirusului se numește strategie de monitorizare ”retrospectivă”. Strategia a fost deja pusă în practică și are la bază modul în care virusul este transmis. Ea este testată pe tuberculoză și rujeolă la momentul actual.

Japonia a început apliacarea acestei strategii, în contextul în care, țara se confruntă cu o creștere alarmantă a numărului de infectări, iar acest lucru ar putea aduce o mână de ajutor în modul de răspndire al virusului, notează lefigaro.fr.

Cum funcționează strategia minune

Modul de funcționare al strategiei este opusul celei folosite pe restul globului. În Europa spre exemplu, în momentul care o persoană e depistată pozitiv, anchetatorii caută să afle cine a fost cel care a infectat persoana respectivă. De cealaltă parte, în Japonia, China, Singapore sau Coreea de Sud, anchetatorii caută să afle pe cine a infectat persoana în cauză.

Obiectul este foarte simplu și anume întoarcerea la sursa infecției, adică la pacientul zero și totoată la locul în care focarul s-ar fi format, pentru a putea preveni și izola, după caz, persoanele care au luat contact cu sursa.

Antoine Flahault, epidemiolog și profesor de sănătate publică la Universitatea din Geneva subliniează că s-a observat ”că 80% până la 90% din cazurile de Covid-19 nu infectează alte persoane sau doar una singura; acești oameni nu participă la dinamica epidemiei. Pe de altă parte, 10-20% dintre persoanele infectate pot infecta mai multe altele, uneori 10, 20 sau chiar mai mult. Acestea sunt super propagatorii care trebuie urmăriți cu prioritate“.

Potrivit specialistului, acesta este și motivul pentru care ”monitorizarea occidentală se rătăcește“ și pierde timpul.

Cum este realizată monitorizarea

În cazul altor țări precum Coreea de Sud, China sau Singapore, unde prezența virusului s-a deminuat cât de cât, se practică acestă monitorizare într-un mod mai eficient, folosi GPS-ul de la telefonaele mobile, istoricul cardurilor bancare și uneori chiar și camerele de supraveghere.

Profesorul Oshitani susține că Japonia nu a ales să facă acest lucru deoarece este ”contrar politicii de protecție a vieții private“.

Astfel, în această țară, autoritățile se bazează pe o aplicație mobilă ”care poate identifica contactele cazurilor confirmate“, fără a afecta politica vieții private.