Perioada în care o persoană infectată cu noul coronavirus este extrem de contagioasă. Oricine se poate infecta dacă stă în preajma ei

Perioada în care o persoană infectată cu noul coronavirus este extrem de contagioasă. Oricine se poate infecta dacă stă în preajma ei
Unii oameni nu captează viruși pentru că au o imunitate puternică/ Sursă foto: Ziarul Financiar

La fel ca și în cazul răcelii, există o perioadă în care o persoană infectată cu noul coronavirus poate fi extrem de contagioasă. În ciuda acestui lucru, există o diferență majoră în cazul celor simptomatici și asimptomatici.

Potrivit unui nou studiu, perioada în care o persoană infectată cu noul coronavirus este mai contagioasă sunt primele 5 zile de la manifestarea simptomelor. Totuși, există diferențe între simptomatici și asimptomatici, din acest punct de vedere.

Studiul sugerează că asimptomaticii pot elimina mai repede virusul din organism, ceea ce îi poate face contagioși pentru o perioadă mai scurtă de timp. Pentru a obține rezultate corecte, cercetătorii s-au bazat pe trei elemente esențiale care însoțesc virusul în întreaga perioadă. Acestea includ: doza virală prezentă în organism pe parcursul bolii; perioada de timp necesară pentru a elimina virusul; izolarea virusului în laborator, unde se observă procesul de multiplicare, scrie Huff Post.

La final, specialiștii au făcut o comparație între rezultate, descoperind că virusul pătrunde în zona superioară a căilor respiratorii, fiind prezent cu cea mai mare cantitate virală în primele 5 zile de la manifestarea simptomelor.

Diferența dintre simptomatici și asimptomatici

Descoperirea este una destul de importantă, având în vedere faptul că zona superioară este cea responsabilă pentru transmiterea virusului. De asemenea, deși încărcătura virală pare a fi aceași atât în cazul simptomaticilor cât și a celor fără simptome, se pare că asimptomaticii pot elimina virusul mai repede din organism.

Astfel, deși ambele categorii sunt extrem de periculoase în ceea ce privește riscul de infectare, se pare că asimptomaticii sunt contagioși pentru mai puțin timp.

Un lucru important de știut este că rezultatele noului studiu ar putea avea un impact asupra măsurilor de carantinare și izolare, totuși va fi nevoie de o cercetare mult mai amănunțită. Cercetătorii mai menționează că este nevoie de o îmbunătățire în cazul listei cu simptomele noului coronavirus.

”Trebuie să facem cunoscută o serie largă de simptome, inclusiv simptomele ușoare care apar în prima fază a bolii. Momentan sunt cunoscute cele predominante pe parcursul infecției”, suține Muge Cevik, liderul studiului.

Sursă foto: Ziarul Financiar