Soluții pentru România. Ar putea lockdown-ul să salveze totul? Explicația lui Adrian Streinu-Cercel

Soluții pentru România. Ar putea lockdown-ul să salveze totul? Explicația lui Adrian Streinu-Cercel
Adrian Streinu Cercel a fost managerul Institutului Matei Balș timp de 19 ani

România se află într-o situație diferită spre deosebire de restul țărilor de pe glob. Țara noastră înregistrează creșteri record ale numărului de îmbolnăviri, însă restricțiile nu sunt la fel de aspre ca în restul Europei. 

Medicul Adrian Streinu-Cercel, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Matei Balş a vorbit despre situația în care România se află și despre pacienții care duc o luptă grea în spitalale din țară în fiecare zi.

„Suntem pe pantă ascendentă. În spatele celor 7.733 de cazuri trebuie să le adăugăm şi pe cele care nu se văd. Ce vedem este doar vârful icebergului. Sunt foarte multe cazuri care nu sunt înregistrate, este vorba despre persoane asimptomatice, care nu au nici cea mai mică idee că sunt infectate cu Sars-COV-2. Ce s-a întâmplat este că aceste cazuri au început să devină din ce în ce mai severe încă de la internare. În fiecare zi avem pacienţi care se prezintă la camera de gardă şi la compartimentul de primiri-urgenţe, necesitând terapie cu oxigen. Consumul de oxigen a crescut extraordinar de mult … Practic este depăşită capacitatea de livrare şi de stocare a acestui medicament, pentru că oxigenul a devenit un medicament.

Încercăm să mărim capacitatea de stocare, pentru a-l putea livra la pacienţii care au nevoie de el (…) Lumea trebuie să ştie că masca este principala modalitate de protecţie, apoi spălatul pe mâini. Masca, purtată corect, astfel încât să acopere nasul şi gura, şi aplicată din momentul în care ieşi din casă (…) Nu lucrezi la birou fără mască pe figură. Două-trei persoane dacă sunt acolo, una s-ar putea să fie infectată şi te poţi trezi în câteva zile că, ba ţi-ai pierdut mirosul, ba ţi-ai pierdut gustul sau te dor muşchii sau articulaţiile, sau ai un scaun diareic. Acum vin şi infecţiile de sezon cu aproximativ aceeaşi simptomatologie, astfel încât poate fi făcută uşor o confuzie. Coronavirusul se foloseşte de această arhitectură de microorganisme pentru a se propaga în populaţie”, a spus profesorul Streinu-Cercel, la Antena 3.

Lockdown-ul ar putea fi soluția

Medicul a mai precizat că la fel cum mai multe țări din Europa recurd la lockdown, aceasta ar putea fi situația salvatoare și în cazul României.

„Este posibil să se ajungă la o astfel de formulă, problema este că acum este relativ tardiv. În momentul când discuţi de şapte mii de cazuri (pe zi) îţi dai seama că în spate ai un număr înmulţit cu 10. N-ai unde să îi vezi în mod real. Ar trebui, pur şi simplu, baleiată populaţia prin testare, astfel încât să-i izolezi şi să îi pui de-o parte şi să îi laşi pe cei sănătoşi. Să meargă în continuare. S-a pierdut ritmul la nivel mondial. Toate ţările au făcut acelaşi lucru. Pentru a-şi păstra economiile funcţionale, au cedat în faţa economicului, cedând, de fapt, sănătatea oamenilor.

Este greu de judecat ce se poate face pentru că noi, la nivel de spital, suntem ‘colmataţi’. Azi-dimineaţă, la raportul de gardă aveam 20 de persoane care erau ne-locate, jumătate dintre ele cu necesar de oxigen (…) Ăsta va fi trendul în următoarele săptămâni. Dacă timp de 4-6 săptămâni lumea nu va înţelege că trebuie să poarte constant masca, de la ieşirea din casă şi până la revenirea în casă, trendul va continua să fie crescător”, a mai spus el.

Situația din România este sub control

Întrebat dacă situația din România a scăpat de sub control, medicul susține că încă nu, însă ”nu este nici departe” de această situație.

„Încă nu, dar nu este nici departe de a fi scăpată de sub control. De bine, de rău s-a mai alocat un spital ca unitate de suport COVID, este vorba de Spitalul Sfântul Ioan dar şi acesta se încarcă repede şi are şi probleme cu alimentarea cu oxigen (…) Problema va deveni una acută cât de curând!”, a adăugat medicul.

El a mai adăugat că va fi înr-adevăr nevoie de creșterea capacității de testare pentru a ține sub control întreaga situație.

„Cred că trebuie umblat la definiţia de caz şi la redefinirea categoriilor care trebuie şi pot fi testate, sunt ţări care testează ‘la liber’, pe stradă, peste tot. Depinde ce dorim în următoarea perioadă de timp”, a mai spus Streinu-Cercel.

Întrebat despre cine ar trebui testat, medicul a dat un răspuns strict. El consideră că toată lumea trebuie testată, deoarece nimeni nu poate ține virusul sub control.

„Toată lumea. Toţi care au contacţi şi se ştiu că au avut petreceri acasă, au venit 7 persoane, 10 persoane. Nu a putut să îi ţină nimeni sub control. Sunt foarte multe astfel de cazuri. Lumea încă nu înţelege că nu este cazul să ne jucăm de-a pandemia. Noi încă mai tatonăm pandemia, ca şi când am spune că o să treacă peste noi. De trecut, va trece, dar rămâne de văzut cu ce probleme”, a spus medicul.