Top: Care sunt cele mai profitabile companii din România?

Top: Care sunt cele mai profitabile companii din România?

Anul 2019 a fost unul de bun augur pentru mediul de afaceri din România, cele mai profitabile 10 companii din țară adunând în conturi profituri nete de peste 10.6 mld. lei.

Firmele din energie domină clar topul celor mai profitabile companii, având doi jucători pe podium: OMV Petrom SA și Hidroelectrica. Pe locurile următoare sunt alte două „perle” al statului, Romgaz și Nuclearelectrica. Topul este închis de OMV Petrom Marketing, cu un profit de 442, 8 milioane lei, anunță ZF, analizând datele disponibile la Registrul Comerțului.

De remarcat că în top 10, pe lângă companiile din energie, și-au făcut loc și trei retaileri: Dedeman, Kaufland și Lidl, precum și producătorul auto Dacia și JT Internațional, firmă  de țigarete.

Singura companie antreprenorială românească prezentă în Top 10 este Dedeman, firma fraților Pavăl reușind să urce o poziție față de anul trecut și să ajungă direct pe podiumul celor mai profitabile companii ale anului 2019, spărgând astfel trioul energetic OMV Petrom SA, Hidroelectrica și Romgaz.

La finalul anului trecut, Dedeman înregistra un salt de 26,6% al câștigului net. Performanța este cu atât mai notabilă cu cât retailerul deținut defrații Pavăl depășește giganți internaționali precum Kaufland și Lidl, chiar dacă ambele companii activează în comerțul cu dominantă alimentară, spre deosebire de Dedeman, care joacă pe piața de bricolaj.

Profitabilitatea businessurilor prezente în Top 10 a variat puternic în 2019. Dacă Romgaz și Hidroelectrica au înregistrat scăderi de peste 20% câștigului net, Nuclearelectrica este pe plus cu aproximativ 30%. În total, șase companii prezente în Top 10 și-au majorat câștigul net anul trecut, în vreme ce patru companii au înregistrat scăderi.

Top: Care sunt cele mai profitabile companii din România?