Se schimbă vârsta de pensionare și în România! Noua lege este impusă de UE. Ce se întâmplă cu cei care vor să lucreze și după pensie

26 apr. 2023
Se schimbă vârsta de pensionare și în România! Noua lege este impusă de UE. Ce se întâmplă cu cei care vor să lucreze și după pensie
Pensia medie a crescut în ultimul trimestru al anului/ Photo by Vlad Sargu on Unsplash

Noua lege a pensiilor se modifică de la lună la lună, astfel că până în momentul de față nimic nu este clar pe acest subiect. Banii din PNRR schimbă destul de mult planurile politicienilor. Fiindcă pentru a primi miliardele de la Bruxelles este nevoie să se aplice o serie de reguli impuse de UE, iar printre acestea se numără și vârsta de pensionare.

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu a venit cu o serie de precizări extrem de importante pentru toți românii. În prezent se dezbate mult și subiectul pensiilor speciale, însă nu s-a ajuns la nicio concluzie.

Daniel Baciu a precizat că vârsta de pensionare a femeilor, va ajunge la 63 de ani în următorii ani, potrivit PNRR. Așadar acest aspect este obligatoriu pentru a accesa banii de la UE.

„Nu e vorba despre creşterea vârstei de pensionare, pentru că vârsta de pensionare, conform actualei legislaţii şi pe care noi intenţionăm să o menţinem şi în viitoarea legislaţie care va viza sistemul public de pensii, e de 65 de ani.

Vorbim despre egalizarea vârstei de pensionare a femeilor, ca a bărbaţilor. Aici trebuie să ţinem cont şi de cele două decizii ale CCR (…) care ne spun foarte clar că şi femeile pot să iasă la aceeaşi vârstă de pensionare ca şi bărbaţii.

Acest lucru se face pe baza Anexei 5 din actuala lege de pensionare 263/2010. În momentul de faţă, orice doamnă care doreşte să iasă la pensie azi, dacă merge la ghişeu cu aceste documentaţii în vederea pensionării, trebuie să aibă o vârstă de pensionare de 62 de ani.

Această vârstă de 62 de ani este eşalonată conform Anexei 5 din Legea 263 până la vârsta de 63 de ani, care se va întâmpla până în anul 2030.

Acel jalon din PNRR, e vorba de jalonul 214, prevede încă o eşalonare până în anul 2035, unde femeile vor trebui să aibă vârsta de pensionare egală cu cea a bărbaţilor.

Deci, nu vorbim de o mărire a vârstei de pensionare. Vârsta de pensionare trebuie coroborată cu speranţa de viaţă, iar în momentul de faţă considerăm noi că vârsta de 65 de ani e optimă”, a spus Daniel Baciu.

Ce se întâmplă cu românii care vor dori să lucreze și după pensie

Șeful Casei de Pensii a explicat și ce se întâmplă cu cei care doresc să lucreze și peste 65 de ani. Ei bine, au acest drept și chiar li se acordă un stimul, însă doar dacă nu cumulează pensia cu salariul

„Pe de altă parte, dacă cineva dorește să muncească în continuare, la modul voluntar, nu imperativ, nu obligatoriu, poate să o facă pentru că dreptul la muncă nu trebuie îngrădit nimănui.

În actuala legislație, există deja o prevedere, e vorba de articolul 99 din Legea 263/10 în care li se oferă un stimulent persoanelor care vor să rămână în activitate.

Pe perioada pe care merg, faţă de vârsta standard de pensionare și vor să își continue activitatea, beneficiază deja de un punctaj suplimentar la pensie, respectiv de 0,5/lună. (…) Această măsură vrem să fie una activă privind continuarea activității în muncă (…).

Punctajul suplimentar se acordă doar pe perioada când nu există cumulul (pensie-salariu).

Tocmai pentru acest lucru se acordă punctajul suplimentar ca persoana să rămână cât mai mult în câmpul muncii”, a conchis şeful Casei de pensii, Daniel Baciu, potrivit realitatea.net.