Cum să îți administrezi mai bine bugetul dacă te-ai pensionat?

04 feb. 2022
Cum să îți administrezi mai bine bugetul dacă te-ai pensionat?

Perioada de pensionare ar trebui să fie una dintre cele mai plăcute din viața unui om: chiar dacă nu mai ești în câmpul muncii, poți să fii activ exact așa cum îți place. Mai exact, poți petrece mult timp cu persoanele dragi – familie (inclusiv nepoți) și prieteni, poți să te ocupi de hobby-uri (poate grădinărit, urmărit evenimente sportive, pasiuni creative etc.) și poți să călătorești fără a avea grija obținerii de zile libere pentru concediu. Cel mai important este să ai o stare de sănătate suficient de bună pentru a-ți permite toate acestea. De asemenea, mai ai nevoie de un element important: banii. Dacă te-ai pensionat, iată mai jos sfaturi utile pentru a-ți administra mai bine bugetul personal.

În varianta ideală, pensia are o valoare cât de cât bună, mai ai și ceva bani economisiți de-a lungul timpului, ai propria locuință, deci nu plătești chirie lunară. Este bine să îți schițezi un bugetul lunar, ba chiar unul periodic, în care să incluzi costurile sigure, dar să lași loc și pentru ceva cheltuieli neprevăzute. La partea de costuri pe care nu le poți evita, include costurile cu utilități (curent electric, gaze naturale dacă este cazul, întreținere dacă locuiești la bloc, apă și canalizare, cablu TV, telefonie și internet), dar și costurile cu taxele și impozitele locale, pe care le plătești o dată pe an.

Mai departe, alocă o sumă pentru bunurile de larg consum, adică în principal produse alimentare, de igienă personală și de curățenie pentru locuință. La acest capitol, pentru a te bucura de un raport calitate / preț cât mai bun, încearcă să planifici consumul, să eviți risipa, să faci stocuri în mod responsabil atunci când există campanii promoționale, să cumperi în mod special din hipermarket și din magazine de tip discounter. Ai parte de ajutor și din partea copiilor? Cu atât mai bine, poți lua și acest lucru în calcul dacă ajutorul este regulat. În cazul în care locuiești la casă și ai teren pe care îl poți cultiva, probabil că cel puțin în sezonul cald ai parte și de legume – fructe din propria cultură.

Dacă este posibil, păstrează lunar o sumă de bani pentru cheltuieli ocazionale, inclusiv pentru dorințe de împlinit. De asemenea, ar fi bine să economisești bani special pentru partea de vacanțe și călătorii. Multe persoane găsesc variante prin care, part time, să realizeze diverse activități ocazionale și după ieșirea la pensie, care să aducă niște câștiguri în plus. Poți analiza așadar și astfel de oportunități pentru a-ți suplimenta veniturile, măcar din când în când. Nu ignora eventualele reduceri și gratuități de care te bucuri în calitate de pensionar, la diverse servicii și produse.

În anumite momente, este posibil să ai cheltuieli neașteptate sau să dorești să faci achiziții speciale, care își depășesc posibilitățile financiare pe termen scurt. În astfel de situații, poți să apelezi la credite pentru pensionari, împrumuturi de la IFN-uri cu rate fixe egale. Dacă apelezi la împrumuturi, nu uita să o faci în mod responsabil, doar să te ajuți de acest instrument pentru a nu avea stres financiar în perioadele cu multe cheltuieli.

Folosește-te de cea mai importantă resursă de care dispui: timpul. Analizează cheltuielile regulate, caută soluții mai convenabile, fă alegeri care pun mai puțin impact pe bugetul de care dispui.