Se schimbă din nou totul legat de pensii! Se recalculează toate sumele. Ce se va întâmpla la Casa de Pensii

11 apr. 2023
Se schimbă din nou totul legat de pensii! Se recalculează toate sumele. Ce se va întâmpla la Casa de Pensii

Legea pensiilor este o poveste care nu pare să aibă vreodată finalitate în România. Toate partidele fac promisiuni peste promisiuni, dar într-un final foarte puține se și pun în practică. Acum Guvernul trebuie să găsească o soluție legat de inechitățile existente în prezent.

Există pensionari care primesc mii de euro, deși nu au cotizat deloc la stat, cum este cazul magistraților și alții care abia dacă încasează 2.000 de lei pe lună, cu toate că au contribuit mereu la sistemul de asigurări.

Totuși va exista o nouă lege a pensiilor, care va aduce o nouă formulă de calcul, ceea ce înseamnă o recalculare a sumelor prezente primite de pensionari.

Casa de Pensii nu a oferit nicio explicație, însă după o serie de discuții, ministrul Muncii, Marius Budăi, a venit cu mai multe detalii importante. Acesta a anunțat că 5 milioane de pensii vor fi recalculate.

De asemenea, nicio pensie nu va scădea. Asta în condițiile în care scopul legii este acela de a rezolva inechitățile din sistem și nicidecum de a le accentua.

”Aşa cum am promis, eu, alături cu colegii mei din minister şi de la Casa de Pensii, pentru că nu lucrez singur, am acolo o echipă care îmi este alături. Am înaintat spre o primă lectură, avem şi materialul trecut pe curat, într-o sinteză. Avem variantele de legi, am plecat, aşa cum a promis PSD, de la Legea 127, deoarece principiul de acolo este unul corect în rezolvarea inechităţilor.

Sunt câteva aspecte care trebuie îmbunătăţite, sunt în acest material, după care vom avea şi decizia în Coaliţie, după discuţii şi cu partenerii sociali. Principiul important este că nicio pensie să nu scadă în urma recalculării”, a declarat Marius Budăi, într-o emisiune tv.

Ministrul Muncii promite că nicio pensie nu va scădea

El a mai adăugat că s-a mers pe trei variante și urmează și alte discuții. Chiar și așa, ministrul. evitat să dea detalii concrete despre noua formulă de calcul ori despre indicele la care se va raporta noua lege.

Cert este că varianta finală a fost aleasă alături de ceilalți membri de la Ministerul Muncii, dar și alături de conducerea de la Casa de Pensii. Rămâne de văzut însă cum vor fi afectați pensionarii, dar și ce se va întâmpla mai departe.

Un lucru este însă cert și anume că unele pensii vor crește, însă niciuna nu va scădea, după cum a subliniat constant, Marius Budăi, în declarațiile sale.