Cine are în prezent cea mai mare pensie din România și ce job a avut în trecut? Primește peste 10.000 de euro lunar, deși nu a cotizat aproape deloc. Ce spune Casa de Pensii

09 apr. 2023
Cine are în prezent cea mai mare pensie din România și ce job a avut în trecut? Primește peste 10.000 de euro lunar, deși nu a cotizat aproape deloc. Ce spune Casa de Pensii
Sursa foto: Dubovan on Unsplash

Sistemul de pensii din România i-a bulversat chiar și pe oficialii de la Bruxelles, care au transmis clar că țara noastră nu va primi banii din PNRR dacă nu reglează probleme inechității. În prezent, există români care abia reușesc să trăiască de pe o zi pe alta, deși au cotizat la stat, dar și persoane care încasează peste 10.000 de euro fără să fi contribuit.

Cine este omul cu cea mai mare pensie din România în prezent? Cum era de așteptat, un magistrat. Antena 3 a realizat top celor mai mari 10 pensii din magistratură. De asemenea, în funcție de legea adoptat de Senat, sursa citată a calculat și cât de mult vor scădea acestea.

Cea mai mare pensie din magistratură din România este de 50.359 lei. Aceasta ar urma să scadă cu 31%, după cum au calculat jurnaliștii de la Antena 3.

Mai departe, cea de a doua cea mai mare pensie din magistratură este de 46.827 lei. Acest pensionar însă va primi o pensie cu mult mai mică decât până acum.

Casa de Pensii nu vrea să comenteze pe subiect, spunând că doar aplică legile în vigoare.

Dacă se schimbă legea conform cerințelor de la Bruxelles, pensiile magistraților scad masiv

Antena 3 arată că aceasta va scădea cu 68%, în condițiile în care venitul net la data pensionarii este de trei ori mai mic decât pensia încasată. Iar a treia cea mai mare pensie din magistratură este de. 45.610 lei. În acest caz este vorba despre o scădere de 79%.

Asta în condițiile în care pensia în prezent este de 5 ori mai mare decât salariul la data pensionării. Alte pensii speciale în schimb scad doar cu 9% sau chiar mai puțin. Totul diferă în funcție de salariul încasat înainte de pensionare.

Acest lucru se întâmplă în condițiile în care vorbim despre o pensie de aproape 44.000 de lei, în timp ce salariul la data pensionarii era 47.840 de lei.

Sursa citată reamintește că deși Guvernul susține că noua formulă de calcul pentru pensiile speciale aduce scăderi semnificative, Comisia Europeană le-a transmis decidenților de la București că reforma trebuie făcută așa cum s-au angajat în PNRR.