Românii care își vor primi bani înapoi. Raluca Turcan anunță măsura care va scoate mii de persoane din impas

23 feb. 2021
Românii care își vor primi bani înapoi. Raluca Turcan anunță măsura care va scoate mii de persoane din impas
Raluca Turcan, ministrul Muncii

Salariile restante ale minerilor de la Compania Energetică Hunedoara au fost discutate în ultimele zile, iar Raluca Turcan, ministrul Muncii a găsit soluția pentru a depăși impasul.

Ministrul Muncii a anunțat că Guvernul urmează să aloce banii pentru plata drepturilor salariale restante ale minerilor. Raluca Turcan susține că a fost identificat un set de măsuri complet care va rezolva acest impas, iar printre primele măsuri se numără ordonanța de urgență care a apărut deja în Monitorul Oficial.

Soluțiile găsite de Guvern

Cu alte cuvinte, de acum Guvernul va putea face plățile pentru Compania Energetică Hunedoara, aflată în insolvenţă. O altă măsură va fi elaborarea nuor norme pentru procedura de realizare a plăţilor rezultată din ordonanţa de urgenţă.

„Am identificat un set de măsuri care pot să conducă la ieşirea din impas. Aceste măsuri vizează binele minerilor şi rezolvarea unor probleme cronice care s-au acutizat în timp. Aşadar, prima măsură a fost elaborarea unei ordonanţe de urgenţă deja publicată în Monitorul Oficial, prin care, din Fondul de Garantare a salariilor putem face plăţile pentru Compania Energetică Hunedoara, aflată în insolvenţă.

Doi: Astăzi, în şedinţa de Guvern, vom aproba o hotărâre de Guvern prin care vom elabora şi prezenta normele de aplicare pentru procedura de realizare a plăţilor rezultată din ordonanţa de urgenţă.

Trei: Vom aloca bani, în trei tranşe, pentru drepturile salariale restante, după cum urmează: plata salariilor pe trei luni, plata salariilor compensatorii pentru angajaţii care intră în pensie şi de asemenea pentru asigurarea transportului spre şi de la locul de muncă, precum şi tichetele de masă. În acelaşi timp, în prima tranşă vom acorda şi bani pentru plata subvenţiei de căldură”, a afirmat Raluca Turcan.

Când vor intra banii în cont

Ministrul Muncii a precizat și când se vor putea bucura minerii din nou de veniturile lor. Raluca Turcan susține că în zilele de 25 şi 26 ale lunii curente minerii îşi vor încasa drepturile salariale restante, dar şi beneficiile restante precum tichetele de masă şi banii de transport.

De asemenea, ministrul a precizat că un mare avantaj pentru companie este faptul că aceasta va avea un răgaz de trei luni de zile pentru a prezenta un plan de dezvoltarea pentru o funcționare mai bună pe termen lung, depășind criza de acum.

„Practic am agreat împreună cu reprezentanţii minerilor ca aceste plăţi în trei tranşe să aibă marele avantaj ca în zilele de 25 şi 26 minerii să poată să încaseze drepturile salariale restante şi de asemenea o parte dintre beneficiile restante, cum sunt tichetele de masă şi banii de transport.

Un alt mare avantaj al acestei soluţii identificate este că toată Compania Energetică Hunedoara capătă un răgaz de 3 luni prin care să se reorganizeze şi să prezinte un plan de dezvoltare care să asigure funcţionarea pe termen lung”, a menţionat Raluca Turcan.

Câți beneficiari așteaptă banii

Ministrul, dar și alți liberali speră în continuAre că noile soluții propuse de Guvern vor reuși să-i aducă pe cei 70 de mineri blocați în subteran la suprafață.

Dacă vă întrebați câte persoane așteaptă sumele restante, ei bine, potrivit ministrului, la momentul actual 3.000 de oameni lucrează în această activitate, iar 70 sunt blocați în mină.

„Vorbim de aproximativ 3.000 de oameni care se află în activitatea minieră, plus aproximativ 1.000 de oameni care se află în activitatea din energie şi în momentul de faţă avem 70 de mineri blocaţi în mină. Practic îmi exprim speranţa ca prin soluţiile identificate astăzi minerii să înceteze greva, să iasă la suprafaţă, să nu mai gândească varianta intrării în greva foamei şi să fi pus bazele, prin soluţiile agreate astăzi, pentru o redresare pe termen lung a tuturor celor angajaţi în industria din jurul Complexului Energetic Hunedoara”, a declarat Raluca Turcan.